Džez i bluz festival okupio muzičare iz Srbije, Makedonije i Slovačke

Centralne večeri džez i bluz festivala publici u Narodnom pozorištu predstavili su se bendovi iz Makedonije. Trio Sašo Popovski svira tradicionalni i afrički džez,ali i tradicionalnu makedonsku muziku.

 

 

 

 

 

Po uzoru na džez festivale u Kikindi i Petrovcu mi smo takođe organizovali džez festival u Makedoniji. U budućnosti očekujem da naša tri festivala dobro sarađuju, da razmenjujemo iskustva i unapređujemo ih. To će biti prilika da se u Makedoniji predstave muzičari iz Srbije i Crne Gore. Na kikindskom festivalu prvi put sam bio pre sedam godina – rekao je Sašo Popovski.

Grupa “Firs” sastavljena je od studenata Muzičke akademije. Za Kikinđane su odabrali da sviraju autorsku džez muziku. Do sada su izdali dva albuma.

-Naišli smo na odličan prijem u Kikindi. Prepoznatljivi smo po tome što ne funkcionišemo kao solisti nego kao bend. Kompozicije i muzičke aranžmane koje sviramo stvaramo zajednički – istakao je Viktor Filipovski iz benda “Firs”.

Gost u Kikindi bio je i Vinko Mihajlović, direktor crnogorskog Džez festivala Petrovac koji je najavio međusobnu podršku dva festivala.

-Naš festival je ove godine trajao 18 dana. Imali smo više od 40 koncerata. Uveli smo i koncerte klasične muzike. To može i u Kikindi da se organizuje. Cilj nam je da razmenjujemo umetnikerekao je Vinko Mihajlović.

Festival je organizovalo Udruženje “Fanton Music”, a generalni pokrovitelj je fabrika “Toza Marković”.

-Privilegija je da svakog vikenda na jesen uživamo u džez i bluz zvucima. Čast mi je i zadovoljstvo što je “Toza Marković” u prilici da pomogne održavanje ovog događaja – napomenuo je Vladimir Ilić, direktor “Toze Markovića”.

Direktor festivala Dragan Vlajnić dodao je da džez i bluz festival u Kikindi traje već 17 godina zbog emocija, ali i zbog publike. Naveo je da je obeležje ovogodišnjeg početak saradnje sa Muzičkom akademijom “Goce Delčev” iz Makedonije koji su u našem gradu promovisali svoju akademiju.

Tokom trodnevnog programa osim bendova iz naše zemlje nastupili su gosti iz Makedonije i Slovačke.