Dvostruko manje rođenih nego umrlih

U prvoj polovini godine na teritoriji Grada Kikinde dvostruko je veći broj umrlih nego rođenih. Rođeno je 213 beba, dok je preminulo 458 osoba. Kikinda uključujući i okolna sela, 1991. godine imala je skoro 10.000 stanovnika više nego danas.
stanovnistvo
-Prema podacima matičarske službe, u 2015. godini u knjigu umrlih upisano je 811 lica, dok je zabeleženo 452 rođenja. Procentualno broj umrlih je 75 odsto iznad broja rođenih. U prvoj polovini 2016. godine ta tendencija je nastavljena i procenat je još nepovoljniji i iznosi 216 -kaže Sanja Smiljić iz Matičarske službe Gradske uprave.

Pored negativnog prirodnog priraštaja, demografsku sliku Kikinde karakteriše i iseljavanje u veće centre i u inostranstvo. Odlazak sugrađana u Novi Sad ili Beograd koji pružaju veće mogućnosti za školovanje i zapošljavanje, kao i u neku od stranih država u kojima vide bolje šanse za izvesniju budućnost, postali su naša svakodnevica. O tome koliko se broj stanovnika smanjuje svedoči i evidencija broja upisanih birača. U odnosu na izbore 2012. u Kikindi je na proteklim izborima u aprilu pravo glasa imalo čak 1.749 građana manje.