Dve velike zlatne medalje za proizvodnju sira porodici Tuturilov

Porodici Tuturilov iz Kikinde poljoprivreda je osnovna delatnost. U prilog tome da se rad i trud isplate govori i činjenica da su treći put osvojili značajno priznanje Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

-Učestvovali smo na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu i u konkurenciji 110 vrsta sireva i 38 proizvođača naš lisnati sir potvrdio je svoj kvalitet. Naš proizvod nagrađen je sa dve velike zlatne medalje za lisnati sir i lisnati sir sa dodatkom mlevenog belog luka – rekla je Sandra Tuturilov Brojčin.

Tehnološki proces izrade lisnatog sira je komplikovan, napominje naša sagovornica.

-Neophodna je određena kiselost mleka koja se dobija mešanjem jutarnjeg i večernjeg mleka. Tada se mleko siri i sirni gruš koji se dobije se tehnički obrađuje. U toploj vodi pari se sirno testo kako bi se dobila sirna masa koja je pogodna za razvlačenje po radnoj površini. Tada se sir soli i slaže u oblike koje želimo – kaže Sandra Tuturilov Brojčin.

Ovo poljoprivredno gazdinstvo ima oko 150 grla krupne stoke od kojih je 60 na muži. Svo mleko predaju u mlekaru.

-Još uvek ne proizvodimo i ne prodajemo lisnati sir. U toku je izgradnje mlekare u kojoj ćemo izrađivati sir. Naša ideja je da brendiramo sir i da zaštitimo geografsko poreklo jer je prepoznatljiv za naš kraj – objašnjava Sandre Tuturilov Brojčin inače, diplomiran inženjer poljoprivrede.

Cilj je da se zaštiti geografsko poreklo sira koji se pravi samo u ovom delu Banata. Dnevno se u ovom gazdinstvu proizvede oko hiljadu litara mleka koliko će biti i kapacitet buduće mlekare.