Dve nagrade za direktora JP “Kikinda”: Značajna priznanja za “Investicionu mapu Kikinde” i za doktorski rad

Na 27. Međunarodnom salonu urbanizma u Rumi, značajno priznanje pripalo je radu pod nazivom “Investiciona mapa Kikinde”  autora Danila Furundžića i Vladimira Vujovića.  Salon urbanizma je tradicionalna godišnja manifestacija Udruženja urbanista Srbije koja predstavlja smotru najznačajnijih aktuelnih ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja i realizacije. “Investiciona mapa Kikinde” prikazuje mapu lokacija za investiranje u Gradu Kikindi i kao pilot projekat, Republički geodetski zavod je mapu uneo u svoj sistem Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka (NIGP) i objavio na sajtu geosrbija.rs.

“Ova investiciona mapa Kikinde nastala je radi definisanja prostornih celina i identifikovanja lokacija pogodnih za investiranje. Cilj investicione mape, pionirski stvorene u JP “Kikinda”  je utvrđivanje gradskih lokacija koje su pogodne za investitore. Za te lokacije formirana je sveobuhvatna baza podataka koja omogućava pristup geoprostornim informacijama i preuzimanje urbanističkih parametara iz aktuelne planske i prostorne dokumentacije grada. Baza podataka daje detaljnu podlogu za razvoj urbanističkih celina. Prikazane lokacije pokazuju mogućnost urbanog i ekonomskog razvoja i jasno promovišu investicioni identitet Kikinde”, istakli su nagrađeni Furundžić i Vujović.

Tako je zahvaljujući radu Furundžića i Vujovića Kikinda postala prva lokalna samouprava čije su lokacije za investiranje unete u kartu Srbije i to će biti dodatni podsticaj i nova mogućnost za napredak našeg grada. 

Inače, celokupna postavka Međunarodnog salona urbanizma prezentuje se u gradovima pokroviteljima,  ali i u drugim gradovima u zemlji i inostranstvu. Ove godine, u Rumi u Kulturnom centru “Brana Crnčević” okupili su se planeri iz desetak država i predstavili 163 rada u 12 kategorija. Pored učesnika iz Srbije, izlagali su urbanisti iz zemalja bivše Jugoslavije, Mađarske, Švajcarske i Italije. 

Danilu  Furundžiću priznanje je stiglo i od Privredne komore Srbije, za doktorsku disertaciju. U okviru jubilarne 50. godišnje nagrade za najbolje doktorske disertacije u školskoj 2016/2017, nagrađeno je 10 disertacija. Furundžić je nagrađen za doktorski rad “Definisanje modela ocene isplativosti planiranih urbanističkih parametara stambeno-poslovnih zona Beograda” (Arhitektonski fakultet Beograd).

Za nagradu je konkurisalo 28 radova iz oblasti medicine, mašinstva, elektrotehnike, tehničkih nauka, saobraćaja, telekomunikacija, građevinarstva, arhitekture, ekonomije, turizma, farmacije, dramskih i primenjenih umetnosti sa univerziteta iz Beograda, Kragujevca, Niša, Novog Sada i Prištine.

Dodeljivanjem ove nagrade PKS potvrđuje nastojanje da se što kvalitetnije i uspešnije povežu privreda i nauka i afirmišu naučna i inovativna rešenja primenljiva u privredi, rekao je savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić. Kako je istakao, ovo je prilika da se konkretno podrži napor i posvećenost upornih, vrednih i hrabrih ljudi koji kroz neizvestan i težak proces istraživanja i razvoja sa veoma skromnim resursima pronalaze rešenja izazova sa kojima se suočavamo ne samo na nacionalnom, već i na globalnom nivou.