„Dva i po dečaka” – roditeljstvo iz ugla jednog tate

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ i Škola za trudnice upriličile su promociju knjige „Dva i po dečaka“.

Autor ove duhovite sage o avanturama jedne mlade četvoročlane porodice je Dejan Pataki, koji je došao na ideju da beleži dogodovštine iz detinjstva svojih sinova kada je drugi put postao otac:

-„Dva i po dečaka“ su istinite priče, koje sam počeo da beležim kada se rodio drugi sin Viktor, od dana njegovog dolaska do godinu i po dve. Pisao sam iskreno, iz ugla jednog tate kako izgledaju roditeljske avanture: grčevi, noša, odnos starijeg i mlađeg brata, prvi odlazak kod bake, spavanje odvojeno od roditelja i sve što je inače roditeljima poznato, ali iz ugla jednog tate.

Svima je poznato da su prvi dani, pa i godine dečijih života usmereni prvenstveno na odnos sa majkom. Tate se tada mogu osetiti zapostavljeno, ali ne bez razloga, tvrdi autor:

-Kod tata sve to kasnije „klikne“. Da budem iskren, verovatno medicinari znaju da objasne: majka nosi dete devet meseci i na samom porođaju se oni prepoznaju, dok kod tata terba da protekne neko vreme. Čak sam se i posle par meseci sam stideo sebe zbog prvih dana. To je bila sreća i euforija, ali modernim rečnikom rečeno „po defaultu“. Ne znam kada je to postalo drugačije, da li kada je prvi pravi pogled usmeren prema meni ili stisak prsta. Definitivno sam bio svestan da su se stvari promenile posle izvesnog vremena.

U knjizi su prikazani različiti događaji, a kao poseban autor izdvaja jedan odlazak u auto perionicu:

-U pitanju je perionica gde sami ubacite žeton i perete automobil. Luka baš nije imao nameru da stoji i bude pažljiv, pa je prskalica meni pobegla. Na kraju samo što nas nisu izbacili iz perionice. Poput ove priče bilo je još različitih epizoda, koje su opisane u knjizi.

Jedan od motiva da napiše knjigu Dejan je našao i u želji da sačuva posebne momente iz odrastanja svojih dečaka od zaborava i da im jednog dana pokaže kako je izgledao deo njihovog života kojeg se gotovo neće sećati:

-Znam da kažu da period kada su mali, kada slušaju, vole da se maze i pričamo vrlo brzo prođe. Kasnije se drugačije ponašaju, što je sasvim normalno. U svakom trenutku ću moći da se pozovem na knjigu i da kažem „Evo, ovakvi ste vi bili. Ja sam to pisao zbog vas“. Tako da, ako negde i zatajim, moći ću da se „vadim“ na ovo što sam napravio.

Autor ističe da kroz ovu knjigu pokazuje da se uloga oca sada dosta razlikuje od one od pre nekoliko decenija:

-Ovo doba odlikuju presing, tenzija i nedosatatak slobodnog vremena. Sa druge strane, svedok sam da je uloga očeva promenjena, da su više uključeni u roditeljstvo i u svom okruženju imam mnogo pozitivnih primera. Jedan drugar je rekao da tate imaju „loš PR“. Evo, ja se trudim da ga popravim. Realnost i stvarnost iskače iz stereotipa da očevi nisu uključeni, ali ja mogu da primetim da je uloga očeva promenjena u poslednje vreme.

Promocija knjige „Dva i po dečaka“ predstavlja i početak saradnje Narodne biblioteke i Škole za trudnice. Tim povodom, sve buduće mame dobile su i besplatnu članarinu u kikindskoj biblioteci.