„Duvan – pretnja razvoju“

Širom sveta 31. maj obeležava se kao dan bez duvanskog dima. Istraživanja pokazuju da su najpodložniji ovom poroku školarci, koji mesečno na cigarete troše između dve i 10 hiljada dinara. Stoga je kikindski Dom zdravlja organizovao u kikindskim osnovnim školama edukativnu radionicu za učenike sedmih razreda, pod nazivom „Duvan – pretnja razvoju“.

Deca su slušala predavanje o ovoj temi, a potom su dobili i edukativni materijal, koji ih je pripremio za kviz, u kojem su pokazali svoje znanje.

Nakon toga, sedmaci su u grupama pravili plakate, na kojima su pisali poruke koje govore o štetnosti duvanskog dima. Oni su imali priliku i da napišu pismo bliskoj osobi, koja je pušač i da u njemu izraze svoje emocije povodom toga. Glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Kikinda Olivera Vučković Popov objasnila da je cilj ovakvih akcija da svi individualno utičemo na to da se smanji procent pušača:

-Smatramo da je taj uzrast sedmog razreda najadekvatniji za ovu priču. Mi smo deci danas i predložili da bliskim osobama, roditeljima, rodbini, čak i prijateljima koji su pušači simbolično polome jednu cigaretu i ponude ih voćkom.

Kada govorimo o deci školskog uzrasta, prva zapaljena cigareta javlja se pod uticajem društva. Zbog toga je važno da oni kao kolektiv dobijaju informacije o štetnosti duvanskog dima i da pozitivno utiču jedni na druge.

Istraživanja govore mladi samo pušenje ne vide kao bolest zavisnosti i nemaju ni želju ni potrebu da ostave pušenje, a većina ispitanika smatra i da je mesec dana realan period za odvikavanje od duvana. Broj pušača u Srbiji, pa tako ni pušača među mladima do 19 godina, nije precizno utvrđen, jer nema registra za evidentiranje aktivnih pušača, a Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” sproveo je istraživanje, u kojem je utvrđeno da je od 10 učenika starijih razreda osnovne škole jedan pušač.