Dunjin “Aero press” da ublaži stres


Kikinđanka Dunja Njegrić, ponosna naslednica očevog biznisa, u svojoj 25 godini postala je državna prvakinja u pravljenju Aero Press napitka, kao posebog načina pripreme filter kafe. Nakon povratka iz Londina, gde je na Svetskom takmičenju, u konkurenciji 60 država pripremala filter kafu na srpski način, kaže da je prava čar ovog napitka, u povezivanju ljudi.

Kafa kao napitak, kao spona između ljudi, ali i kao najbilje društvo u jutarnjim satima, kada mnogima prija njena fina aroma u tišini dnevne sobe, predstavlja i onaj mali ritual kom pristupamo, neko sa manje a neko opet sa više mašte.

Neki bii reklli, nema tu neke filozofije, ali da li je tako? Zašto neka kafa može savršeno da prija, dok neka druga zapinje u grlu? Odgovor na pitanje može da da barista. U našem slučaju, to je sugrađanka Dunja Njegrić, koja od oktobra ponosno nosi titulu državne prvakinje u pravljenju posebne filter kafe:

-Kad kažeš, idem na kafu, to onda znači da idem da popričam s nekim, da se sretnem, da uživam u razgovoru. Nije sam odlazak na kafu, stvar je u toj dobroj atmosferi koja se razvija uz aromu koja se izdvaja iz šoljice toplog napitka. Često se razvije priča i baš na temu ukusa i lepote kafe, koja se ispija.  Kako kaže, roditelji su otvorili prvu pržionicu kafe „Columbia“ te godinine kada su dobili nju, tako da Dunja raste i uči svakoga dana, vežba svoje umeće u pripremi kafe i postepeno dobija ulogu u porodičnom biznisu, u kafeteriji „Mala radionica kafe“:

-Moji roditelji se već dugo bave ovim biznisom. Od malena sam prisutna u svim fazama pripreme kafe. Vezana sam za ovu priču, više od dve decenije. Prisutna sam kada se prži, pakuje u džakove, kesice, kada se prži…Stvorila se ta neka ljubav prema toj biljci. Kako sam odrastala, zavolela sam taj ukus i sad..ne može dan da mi počne, bez šoljice mirisne kafe.

Posao bariste vrlo je  zahtevan i predstavlja pravu malu umetnost i nauku. Kako naša sagovornica objašnjava, da bi postao barista mora mnogo knjiga da se pročita, dosta kafa da se popije. Barista mora mnogo da uči, da prolazi različite obuke, ali i da voli svoj posao“, što je Dunja i dokazala u septembru ove godine, kada je na državnom takmičenju u AeroPress-u ponela titulu pobednika i otvorila svoj put ka Svetskom prvenstvu u Londonu, na kom se upoznala sa drugačijim tehnikama.

 

Kada je kuvanje domaće kafe u pitanju, ona kaže , da je najbolje piti kafu bez dodatka mleka i šećera jer oni ubijaju tu njenu pravu aromu, a što se tiče pripreme, jedina tajna je u tome što ne treba pustiti vodu da ključa, već čim polako počne da vri, skineti džezvu sa vatre i dodatei kašiku kafe na jednu šoljicu i potom je ponovo vratite na vatru kako bi provrela“, savetuje mlada studentkinj FTN-a u Novom Sadu, nekada vrlo aktivna košarkašica. Kao najbolju filter kafu preporučuje Keniju, kako kaže, zbog vrlo lepe areome i ukusa koji opušta sva čula.