Državno zemljište zakupilo 306 poljoprivrednika

U prvom krugu licitacije za izdavanje državne zemlje u zakup od 6.740 hektara izdato je 2.640. Imre Kabok, član Gradskog veća napominje da je javno nadmetanje proteklo u korektnoj atmosferi, te da je zadovoljni koliko je bilo interesovanje poljoprivrednika.

-Iako se površine državnog zemljišta koje se izdaju u zakup smanjuju zbog restitucije koja još uvek nije završena ,poljoprivrednici su u velikoj meri zainetersovani da obrađuju ove površine. Činjenica je i da u svim katastarskim opštinama imamo sve više stočara kojima je potrebno sve više zemlje. Pored svega navedenog zemlja se izdaje na 10 godina tako da su sve to razlozi što smo imali iznenađujuće veliki broj učesnika na licitacijama njih 1.500. Tačno 306 poljoprivrednika zakupilo je parcele – rekao je Kabok.

Najmanje interesovanje za državne njive bilo je u Sajanu gde je od 1.214 hektara izdato svega 32. Sa druge strane u Ruskom Selu izdato je svih 109 hektara, a veliko interesovanje bilo je i za njive u Banatskoj Topoli i Banatskom Velikom Selu. Naš sagovornik napominje da se u gradskoj upravi trude da što pre završe sve neophodno oko pripreme dokumentacije kako bi oni koji su zakupili zemlju što pre počeli da je obrađuju. Okončanje ovog postupka jedan je od koraka za održavanje drugog kruga licitacije koji najranije može da se organizuje tokom januara ili februara. U drugom krugu preostalo je 4.100 hektara najviše livada i pašnjaka. Za drugi krug licitacije u Mokrinu ostalo je 1.708 hektara od kojih 1.500 pripada Pašnjacima velike droplje. U Sajanu ima 1.182 hektara, u Iđošu 720 , u Bašaidu 212, u Kikindi 200, u Banatskom Velikom Selu 30, u Nakovu 21, u Banatskoj Topoli 11 i u Novim Kozracima pet hektara.