Državno prvenstvo Golbal-a u Kikindi: pobeda pripala beogradskoj “Mladosti”

U Kikindi je održano zaostalo kolo državnog prventsva u Golbalu, popularnom paraolimpijskom sportu za koji je naš grad, odnosno Klub slepih i slabovidih „Budućnost“, nedavno opremljen vrednom i savremenom opremom.

Pobeda je pripala ekipi „Mladost“ iz Beograda, domaćini su drugi a treće mesto zauzeo je tim „Div“ iz Čačka.

Učešće su uzele četiri ekipe i jedan ženski sastav.

Kikinda je danas bila domaćin državnog prvestva u Golbalu. Učešće su uzele 4 ekipe, iz Novog Sada, Beograda, Čačka i Kikinde a revijalno je nastupila jedna ženska ekipa. Golbal sekcija paraolimpijskog komiteta postaje sve popularnija i proteklih dana stiglo je sedam dopisa klubova zainteresovanih da se priključe golbal sekciji. Kikinda u svemu tome ima važnu ulogu.

Kikinda jeste jedan od centara paraolimpijskog sporta u Srbiji. Naše očekivanje je da će Kikinda za kratko vreme biti jedan od regionalnih centara za razvoj paraolimpizma. Ovo što smo obezbedili zajedno sa Ministarstvom za sport i omladinu, ova oprema, jeste ozbiljan resurs za dalji razvoj i svakako podrška grada jeste važna, kaže Bojan Jaćimović, generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta.

Za Kikindu je izuzetno značajno i u isto vreme perspektivno što golbal baš u našem gradu dobija na svojoj popularnosti.

Ovo takmičenje, državno prvestvo, je od izuzetnog značaja za grad u situaciji pandemije kada je sport stao. Oprema koja je stigla u naš grad pre nedelju dana od Paraolimpijskog komiteta je nažalost jedina u Srbiji ovog tipa i kvaliteta, ističe Dragan Pecarski, član gradskog veća zadužen za sport.

Nama je ovo vrlo značajno kako zbog sportskog turizma tako i posećenosti samog objekta u budućnosti, Pudar Dejan, direktor SC „Jezero“

U vreme stare Jugosavije o ovom sportu se daleko više znalo. Više od pet puta bili smo evropski prvaci, zatim svetski prvaci i paraolimpijski pobednici i bronza. Sada treba puno rada i volje da se golbal podrži jer ulaganja nisu mala.

Ako želiš u Evropu moraš da imaš ovakvu opremu. Sada treba rada i truda i nadamo se da za nekoliko godina ulazimo u A diviziju. Mi imamo svu podršku grada ali ovakav sport za najviše rangova zahteva ogromna finansijska sredstva koja zemlja prosto nije u prilici da izdvoji za ovaj nedovoljno razvijen sport, kaže Zoran Stefanović, predsednik kluba slepih i slabovidih “Budućnost” Kikinda.

Klub Slepih i slabovidih „Budućnost“ broji 35 članova a u našem gradu slepih i slabovidih ima oko 300. Za veliki broj njih, sport je izuzetno važan segment života. Golbal će svakako pružiti priliku da žive kvalitetniji život.