Državni posao zamenio traktorom i kravama

Dvadesetšestogodišnji Milenko Sikimić sedam godina bio je zaposlen kao vozač u Hitnoj službi. Užurban i dinamičan državni posao zamenio je mirnijim, tako da se potpuno posvetio poljoprivrednoj proizvodnji.Ovu odluka, kako kaže, doneo je jer je želeo unapredi već postojeće gazdinstvo u Ruskom Selu i nijednog momenta nije se pokajao.

Imanje ima veliku vrednost i može da se zaradi više nego što je plata u firmi.Poljoprivredu su započeli moj otac i majka, a brat i ja smo im pomogali. Kako su i otac i brat zaposleni ja sam preuzeo brigu o svemu. Poljoprivreda ima perspektivu, može da se zaradi, a sami ste svoj gazda – istakao je Milenko Sikimić.

Sa Milenkom živi i supruga 23-godišnja Tamara koja završava Muzičku akademiju. Imaju i dvomesečnog sina Đorđa i kako napominje život na selu ne bi menjala ni za šta .

-Pomažem suprugu koliko mogu. Sada mi je najveća preokupacija sin. Selo mi prija naročito tišina i mir koje ovde imam.Dugo sam živela u velikim gradovima gde su svi užurbani, tako da mi ovo sasvim odgovara. Planiramo proširenje porodice sa još dvoje dece – saznajemo od Tamare Sikimić.

Tamara planira da upiše i master studije posle čega očekuje da se zaposli, a njen suprug dodaje da se ni najmanje nije bunila što će živeti na selu i pomagati mu u poslovima.

-Nije bilo teško prevariti je da dođe na selo. S obzirom na to da je ona dosta vremena vremena provela u Zrenjaninu i Novom Sadu tokom školovanja. Dosta smo slični i puno vremena smo provodili na selu još dok se nismo venčali. Njoj se seoski život sviđa – objasnio nam je Milenko.

Milenko obrađuje 130 jutara zemlje i ima šezdesetak krava. Zajedno sa suprugom planira proširenje farme i povećanje broja muznih krava kako bi mogli da prerađuju sirovo mleko i proizvode kajmak i sir.

-Dan počinjem rano i prvo hranim i pojim stoku. Nakon toga odlazim na njivu gde uvek ima posla. Kada se vratim iz atara ponovo imam obaveze oko krava. Iako je dan težak i dug, posle svega osećam se ispunjeno i zadovoljno i ne bih se menjao – priča naš sagovornik.

Milenko je stava da mladi treba da se bave poljoprivredom, kao i da žive na selu:

Na selu je lepo živeti i svima koji imaju bar komad zemlje savetujem da probaju da se bave poljoprivredom i ostvare sebi prihode.

Velika ljubav su mu i konji tako da ima tri noniusa.