“Drž`- ne daj” – pa svadba na srpski način

U predstavi Drž ne daj“ koja je je odigrana u dvorištu Kurije u okviru Kikindskog leta, glumci su starije posetioce podsetili,  a mlađe upoznali  čime je sve popločan put od kada dvoje mladih reši da ostatak života provede zajedno, pa sve  do jutra nakon prve bračne noći.

Kikinđani su imali priliku da u prijatnoj atmosferi dvorišta Kurije pogledaju pozorišni komičan komad „Drž ne daj“. To je priča o dvoje maldih koji su rešili da njihova veza postane brak. Režiju potpisuje Maja Grgić, koja kaže da o kvalitetu onoga što oni nude govori i podatak da se ovaj komad radi već osmu godinu:

-Prvo je ovo bio kao neki istraživački rad. Onda smo prikupljali iskustva svih nas, sa raznih svadbi. Uzeli smo najzanimljivije delove. Pa smo uzeli neke snimke raznih svadbi, kako bi mogli što bolje da kroz kolažni prikaz potpino prikažemo sve etape. Inspiracije nije manjkalo. Mi imamo neke običaje, koje slepo sprovodimo do kraja. Sonja i ja smo u tome našle inspiraciju. Mi ne stavljamo druge ljude u prvi plan, to smo mi. 

Upoznavanje porodica, spiskovi, odabir haljine, torte, muzike, gostiju, sale… samo su neke od prepreka koje na duhovit način prikazuje predstava “Drž’ ne daj”, u kojoj učestvuje svega tri glumca,  ali koji imaju zadatak da glume bar 25 likova, što im kako tvrdi kooautor teksta i jedna od glumica Sonja Leštar podosta stvara glavobolje, ali sa kojom oni na ovaj ili onaj način uspešno izlaze na kraj:

-Tipično novinarsko pitanje, kako je vama  da igrate taj lik? Kada shvate i oni i publika da svako od nas igra 25 likova, onda im bude sve jasno. Tako da je bilo zabavno, na samom početku, ali je isto tako i bilo zahtevno. Rediteljka, onako mala, sitna, ima naočare i piskav glas, sva je onako slatka i fina, ali je sa njom pakleno raditi! Ona dok ne dobije ono  što hoće da dobije, ti ne silaziš sa scene. Dešavalo se da kaže, aha…ovaj prvi i sedamnaesti lik ti liče. Pa normalno da liče, nemam ja 50 likova u sebi! Ali, ok. Stroga je ali izvuče iz glumca maksimum.

Vrela avgustovska noć, sa 28 stepeni, ipak nije demoralisala kikindsku publiku da popune sve do jednog mesta, kako bi pogledali predstavu i otkrili da li će mladenci uspeti da se izbore sa svim običajima i pravilima, da li će moći da iznivelišu tanku granica između paganskog i urbanog, budući da je ona je iz Crne Gore, a on iz Vojvodine. U ovoj urnebesnoj komediji, osim Sanje Leštar, koja je izazivala najviše aplauza igraju i ništa manje ubedljivi Tašana Đorđević i Nikola Ivačkov.