Drvokradice posekle 28 stabala šljiva i trešanja

U voćnjaku koji se nalazi na putu između Kikinde i Mokrina čije je vlasnik Radovan Sivčev nedavno je posečno 17 stabala šljiva starih 45 godina. Sivčev kaže da je u sredu bio da obiđe voćnjak jer će uskoro vreme rezidbe, a dočekao ga je neprijatan prizor. Stabla su posečena i odneta, dok su krošnje i grane ostavljene jer, najverovatniije, nisu trebale drvokradicama.

-Voćnjak je zasadio moj otac pre 45 godina. Stabla su bila rodna tako da je jedna šljiva rađala i po 100 kilograma voća – istakao je Radovan Sivčev, voćar.

U voćnjaku su bila 32 stabla, širine od 25 do 30 centimetara i visine preko dva metra. Drva su isečena motornom testerom.

U voćnjaku su ostale dve, tri šljive koje su ranijih godina podmlađene, orah, dve višnje i jedna trešnja. Na licu mesta sačinjen je zapisnik, a policija traga za nepoznatim počiniocima.

I u voćnjaku koji se nalazi pored posečeno je 11 stabala trešanja i šljiva.

Podsetimo da su početkom januara drvokradice na Simićevom salašu posekle četiri stabla hrasta stara više od 50 godina godina. Od početka godine zaposleni u Poljočuvarskoj službi napisali su na desetine prijava koje se odnose na bespravnu seču stabala.Na udaru drvokradica u Kikindi najčešće su stabla u okolini “Galada” i Simićevog salaša, dok je na selima ovaj problem najizraženiji u Bašaidu i Mokrinu.