Drugi “Festival malih recitatora” u Kikindi

PU „Dragoljub Udicki“ organizovala je Festival malih recitatora. Dvadesetoro mališana iz vrtića PU kao i gosti iz Žitišta predstavili su se recitujući pesme naše pesnikinje Nade Adamović.

U šarenom i vrlo zanimljivom prostoru pozorišta „Lane“ u okviru festivala, koji je ove godine drugi put organizovan, mali recitatori su pokazali svoj talent, kada je kultura govora u pitanju. Cilj pokretanja ovakve manifestacije u Kikindi, kako je navela saradnica za kulturu u PU “Dragoljub Udicki” Milana Demić je potreba da se deca i u tom namlađem uzrastu nauče lepom govoru i izražavanju:

-Naši domaćini su dečje pozorište “Lane” i hvala im  na tome. Mali recitatori su spremili stihove naša pesnikinje, nedavno preminule Nade Adamović. Svi će recitovati njene recitacije, a ima ih dvadeset. Oni su iz svih vrtića naše ustanove, a imamo i goste iz Žitišta, troje recitatora.

Deci se kroz svoje stihove, predstavio ovogodišnji gost, pesnik Tode Nikoletić. On smatra da je izuzetno važno kod dece, u svim uzrasnim kategorijama, razvijati estetiku govora, a pogotovo kada su to deca zabavišnog uzrasta:

-Ako počnemo u najranijem dobu, imamo se čemu nadati. Ja mogu da kažem da se divim kolektivu PU “Dragoljub Udicki” zato što su došli na ovu ideju, jer ne postoji u Srbiji toliko poštovanje deci kao ovde.

Kikindskla PU „Dragoljub Udicki“ pokretač je ovakvog vida predstavljanja najmlađih i  dobar je primer uvažavanja truda najmlađih. Na taj način se vaspitači trude da, u najranijim godinama kod dece razviju ljubav prema kulturi govora, prema živoj reči. Većini mališana je ovo bio prvi nastup, ali se to gotovo nije moglo ni primetiti.