Druga setva paradajza donela solidan rod

Porodica Gavrančić iz Kikinde, na nagovor najmlađeg člana Nikole prošle godine prvi put je počela da uzgaja paradajz i prodaje sok. Lane su uslovi za uzgoj ovog povrća bili solidni, tako da je paradajz i ove sezone zauzeo dva jutra površine gazdinstva Gavrančić.

 

 

 

 

 

-Ova godina bila je jako loša za uzgoj. Paradajz smo sejali dva puta. Prva setva nije uspela usled velike suše. Tada smo odlučili da presejemo njivu iako smo strepeli da li će se to isplatiti ili ne. Na svu sreću vreme nas je poslužilo i moram da kažem da sam zadovoljan koliko imamo roda – istakao je Nikola Gavrančić.

Prvu setvu Gavrančići su obavili sredinom aprila, dok je druga završena krajem maja, početkom juna.

Na njivi je dve trećine pod sortom šljivar, a jedna trećina je jabučar. Tako dobijamo najbolju gustinu paradajz soka. Imali smo problem sa insektima – dodaje naš sagovornik.

Nikola će uskoro postati diplomirani kuvar i već ima ideja kako da pored soka od paradajza priprema i prodaje i gotove proizvode koji se prave od paradajza.Poverenje koje se ostvari kod mušterija je veoma važno za planiranje proizvodnje, napominje naš sagovornik i dodaje da su pre početka branja uložili novac u kupovinu novih mašina za mlevenje:

-Imamo još paradajza tako da će biti još sok za prodaju, ali i za turšiju. Mogu da se jave svi koji još uvek nisu kuvali paradajz ili žele da pripreme još.

Za kuvani paradajz, ali i kečap za koji recept Nikola drži u tajnosti, zainteresovani su vlasnici ugostiteljskih objekata u susednoj Rumuniji.