Druga akcija DDK u transfuziomobilu, u Kikindi

Crveni krst Kikinde je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi u transfuziomobilu, namenskom vozilu za davanje krvi. Akcija u transfuziomobilu je vanredno organizovana zbog smanjenih zaliha svih krvnih grupa, posebno sa RH negativnim faktorom.

Ovo je, inače, drugi put da u Kikindu dolazi transfuziomobil. Ovo namensko vozilo ceo proces davanja krvi olakšava, omogućavajući da se krv na jednom mestu prikupi, obradi i skladišti po najvišim standardima. U akciji koja je vanredno organizovana od 44 prijavljenih, dragocenu tečnost je uspešno dalo njih 39 sugrađana.

U prvih pola sata akcije već su se odazvali dugogodišnji davaoci, ali je bilo i onih koji su želeli prvi put da pristupe humanom činu i to baš u transfuziomobilu. Kako je naveo dr Miroslav Petković iz Zavoda za transfuziju Vojvodine, odziv je očekivano dobar, pošto  Kikinda važi za  grad humanih ljudi:

-Akcija je jako dobra, uglavnom su to mladi ljudi, što me raduje. Mi moramo da apelujemo na davaoce, ne samo u Kikindi već i u drugim sredinama,  pošto je ovih dana bio minimum zaliha, da se odazovu i daju krv.

 

Kontinuirano održavanje akcija i obezbeđivanje stabilnih zaliha krvi posebno je važno, jer je krv lek koji nema alternativu.

 

Dobrovoljno davanje krvi sa ciljem spašavanja ljudskih života je human čin i zasniva se na dobrovoljnosti, anonimnosti, neplaćenosti i solidarnosti. Iz Crvenog krsta najavljuju i redovnu akciju DDK koja je zakazana za ponedeljak, u prostorijama organizacije u periodu od 9 do 13 sati