Dr Petrović iz Covid ambulante: pada broj obolelih ali bez opuštanja!

Broj aktivnih slučajeva obolelih od korona virusa u Kikindi je 1362. Pored sve većeg broja izlečenih dolazi i do postepenog pada broja novootkrivenih slučajeva.

Ukupan broj pregleda u kikindskim febrilnim ambulantama je na istom niovu kao prethodnih dana ali je sve manje prvih i većinu čine kontrolni pregledi obolelih od korone. I broj novootkrivenih pacijenata je u padu, potvrdio je za TV Kikinda dr Nemanja Petrović, dežurni lekar Covid ambulante u Svetosavskoj ulici.

U Covid ambulanti kikindskog Doma zdralja u Svetosavskoj ulici, jutros ne beležimo gužve. Dežurni lekar dr Nemanja Petrović, potvrđuje da je danas broj pregleda i manji nego juče.

– Situacija je definitivno mnogo bolja u odnosu na pre dve do tri nedelje kada je bilo zaista puno pregleda. Tokom jučerašnjeg dana bilo je 303 pregleda, od tog broja 216 kontrolnih pregleda dok je prvih pregleda bilo 87. Urađeno je 56 antigenskih testova od toga je samo 17 bilo pozitivnih što je za razliku od prethodnih dana znatno bolje. PCR testova je urađeno 37. U svakom slučaju situacija je definitivno bolja, ali ne treba da se zavaramo, moramo da vodimo računa, da poštujemo mere predostrožnosti, da se nose maske u zatvorenim prostorima, da se drži socijalna distanca.

Kakav je Vaš apel, s obzirom da se približavaju krsne slave, božićni i novogodišnji praznici?

Definitivno apelujem na građane da vode računa i da se sva slavlja realizuju u krugu porodice, da nema većih okupljanja, jer jedino na taj način može da se izbegne širenje virusa i zaražavanje većeg broja ljudi, jasan je dr Petrović.

Klinička slika obolelih se ne menja, to potvrđuju i epidemiolozi i lekari u kikindskoj bolnici, još uvek dolaze ljudi sa ozbiljnim kliničkim slikama koje Vi dalje procesuirate ka bolnici?

– Jeste, vrlo je bitno da se pacijenti ne leče sami kod kuće. Čim osete neke od simptoma kašalj, bol u grlu, povraćanje, mučninu, dijareju, povišenu temperaturu, gubitak ukusa i mirisa, ako neko oseti te simptome najbolje da istog trenutka dođe ovde. Važno je da dođe ujutro oko 7 časova da uzme redni broj i kod kuće sačeka vreme za pregled kako se ne bi stvarale gužve, savetuje dr Petrović.