Dom zdravlja otežano funkcioniše zbog nedostatka kadra

U Domu zdravlja u Kikindi na neodređeno vreme ima 210 zaposlenih, a maksimalan broj je 221. Kadrovski plan Ministarstvo zdravlja dostavilo je poslednji put 2013. godine,a u ovoj zdravstvenoj ustanovi očekuju da se novi uskoro donese. U svakoj službi: opštoj praksi, Dečijem i Školskom dispanzeru i na ginekologiji nedostaju stručni kadrovi.
Dispanzer za žene u okviru Doma zdravlja funkioniše sa 50 odsto kapaciteta jer se dva lekara trenutno nalaze na specijalizaciji i na njihova mesta ne može da dođe zamena.Jedna specijalizantkinja vraća se decembra 2018. ili u januaru 2019. godine.
-Pregledi se zakazuju poslednje nedelje u mesecu. Apelujem na sugrađanke da prvog dana zakzivanja ne zovu telefonom nego da dođu lično jer je velik broj pacijentkinja koje dolaze da zakažu pregled. Svim ostalim danima pregled za naredni mesec može se zakaziti telefonom – istakla je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.


U Dispanzeru za žene do pre godinu dana bilo je tri ginekologa, ali je jedna doktorka prešla da radi u Opštu bolnicu.
-Smatram da je odvajanje na Dom zdravlja i Opštu bolnicu bilo preuranjeno jer i jedna i druga medicinska ustanova otežano funkcionišu. Podržavam ideju o ponovnom spajanju domova zdravlja i bolnica u zdravstvene centre u manjim mestima o kojoj se priča – rekla je dr Biljana Marković.
Broj lekara opšte prakse određen je prema broju stanovnika tako da u Sajanu i Iđošu radi jedan doktor, a u Banatskoj Topoli lekar radi svakodnevno pola radnog vremena. U ostalim selima lekari rade u jednoj smeni.
U Domu zdravlja u toku je izrada idejnog projekta za uređenje suterena u Zdravstvenoj stanici u ulici Kralja Petra I 106. Tu su smeštene patronažna služba i služba kućnog lečenja.