Dokumentarni film „Kontakt“ prikazan Kikinđanima

U Velikoj sali Kulturnog centra Kikinda upriličena je projekcija dokumentarca „Kontakt“ Mihajla Obrenova. Film govori o underground sceni Novog Sada, odakle dolazi i autor, koji nije prisustvovao kikindskoj projekciji, ali je domaćoj publici nešto više o ovom ostvarenju ispričao Darko Živković:

Film govori o nekoj drugoj sceni. Mihajlo je iz Novog Sada, pa se film samim tim tiče novosadske scene i pokriva period od 1989. godine do danas. On kao kolekcionar, muzičar i profesionalni režiser skupljao je materijal godinama i ideja je došla sama. Film traje gotovo tri sata i još ima matyerijala, koji će verovatno biti prikazan kao serijal na internetu.

U filmu je prikazana muzička scena, na koju mediji nisu obraćali pažnju. Naš sagovornik je aprila promovisao CD „Kikindska metal kompilacija (1996-2016)“. Kikindska i novosadska alternativna scena veoma su bliske i lako je napraviti paralelu između njih.

-U samom filmu ima 140 sagovornika. Prikazuje klubove i bendove na koje mediji nisu obraćali pažnju. Mi smo svi u principu slična priča. Mi imamo konekciju, jer je mastering CD-a uradio Mihajlo. On mi je pomogao oko toga, a sad ja njemu pomažem oko filma. Planirano je da bude prikazan i u sledećoj sezoni festivala. Ostavljamo mlađima da oni to čuju, pogledaju i prouče, možda ponešto i nauče. Želimo da im damo vetar u leđa i vide da je to sve normalno, iako to možda nisu videli na televiziji, ali da postoji i da je deo svih nas.

Dokumentarac „Kontakt” svedočenje je o svim subkulturnim pojavama u Novom Sadu – počev od pankera, nezaobilaznih skinheads-a, preko dizelaša, pa sve do hipstera. U filmu se slikom i rečju pominju i sva kultna mesta na kojima su se okupljali gradski „anti-mainstream“ likovi.