Dojenje po meri bebe, u prijatnom kutku

 

Svetska nedjelja dojenja počinje danas i traje do 7. avgusta. Dojenje je preporuka Svetske zdravstvene organizacije i kao takvo predstavlja najbolji način za očuvanje zdravlja kako deteta, tako i majke. Ipak sam čin dojenja na javnom mestu još uvek stvara nelagodu, kako majci tako i okolini. Iz tih razloga mamama, koje doje je najčešće ograničeno vreme šetnje, kao i boravak van kuće.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine.

U našem gradu od nedavno, a uoči obeležavanja Svetske nedelje dojenja počeo je da radi ugostiteljski objekat, koji u svojoj ponudi ima i poseban kutak za dojenje i presvlačenje beba. Kako je objasnila vlasnica ovog objekta i sama majka, koja doji,  Tamara Jović, baš iz razloga nekomotiteta i nedostatka takvih uslova, opredelili su se da budu pioniri u ovom poduhvatu:

-Mi smo pre svega kao roditelji hteli da napravimo ovakav kutak za mamu i bebe. Pored ovog dela za malo stariju decu, gde se oni igraju, dok mame mogu da popiju kafu i da se osveže, ovaj kutak mislim da je bio vrlo potreban. Ovde se mame osećaju prijatno i sigurno, mogu da nahrane svoju bebu, da je presvuku. Znam da je bitno da beba ruča tamo gde želi. Često mame ne mogu da se opuste da nahrane bebu  bilo gde, tako da smo osmislili ovaj bebi kutak. Podržavamo svaku mamu koja doji,  da što duže bude u tome. Moja Nera ima godinu i sedam meseci, još uvek sisa i kako mi se čini nema nameru da prekine još neko vreme.

Ovakav način udovoljenja potrebama, kako na prvom mestu najmlađim sugrađanima, tako  i mamama naišao je na veliku podršku mladih roditelja ali i zdravstvenih radnika, koji rade sa trudnicama i dojiljama, komentarisala je i Glavna patronažna sestra Olivera Vučković Popov:

-Ja se izuzetno radujem. Mi smo prošle godne pričali baš o toj temi, da se ovakav jedan lep prostor obezbedi dojiljama. Na ovakav način, one nisu samo u svojim kućama, mogu da izađu da se druže, razgovaraju, a ujedno i imaju mogućnost da nahrane svoje dete, da ga presvuku.

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta. Dojenjem se kod beba podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema, razvoj inteligencije, smanjuje se rizik od gojaznosti, od pojave alergija, štiti od mnogih bolesti i infekcija, kao i od sindroma iznenadne smrti odojčeta.

Prednost dojenja za majku je u tome što pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje krvarenje posle porođaja, doprinosi normalizaciji telesne mase, smanjuje rizik od pojave osteoporoze, od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika, kao i od postporođajne depresije. Više o ovoj temi pogledajte u emisiji Rubinizmi koja je na programu sutra u 21 sat.