Dodeljene 92 stipendije

Mladi sugrađani koji su dobri studenti imali su mogućnost da konkurišu za stipendije koje dodeljuje lokalna samouprava. Želja gradske vlasti je da pomogne da se ublaže troškovi studiranja, a cilj je podsticanje talentovanih studenata koji su u toku školovanja ostvarili izuzetne rezultate, kao i podrška studentima koji su slabijeg materijalnog stanja.

Pozdravljajuće studente i njihove roditelje okupljene u Gradskoj kući gradonačelnik Pavle Markov je istakao da mu je ova dužnost jedna od najdražih:

-Razlog tome su mladi za koje smatramo da su veoma važni za naš grad i za njegovu budućnost. Drago mi je što studenti iz Kikinde ostvaruju dobre rezultate. Ove godine pristiglo je 155 zahteva za stipendiranje, a 92 studenta ispunila su uslove propisane konkursom. Oni će dobijati stipendiju u iznosu od 8.000 dinara mesečno. Za ovu namenu u gradskom budžetu planirano je nešto više od sedam miliona dinara. Znamo da stipendija neće rešiti veće izdatke studenata, ali je to pomoć i dokaz da je nama važno šta će se u budućnosti dešavati sa našim studentima.

Studenti sa kojima smo razgovarali ističu da je za njih važna pomoć Grada Kikinde.

-Druga sam godina fakulteta i prvi put dobijam stipendiju. Novac mi puno znači jer mi je otac nezaposlen , a majka radi u trgovini tako da su primanja mala i teško je finansijski izaći na kraj – rekla je Anja Ćirić studentkinja Fakulteta tehničkih nauka.

-Prošle godine sam takođe dobijao stipendiju koju sam uglavnom trošio na fakultetske potrebe odnosno na makete i radove koji se mnogo štampaju. Ove godine nadam se da ću ovom stipendijom uspeti sebi da obezbedim dodatnu edukaciju na fakultetu – rekao je Steva Marjanović, master arhikteture.

Prvi čovek grada poručio je studentima da se nakon završenih studija vrate kući:

-Cilj treba da vam je da budete što bolji studenti, da što više učite i naučite, da se borite da dođete do diplome jer se znanje isplati. Nama nedostaju mladi kadrovi, tako da smo zainteresovani da se svi vi vratite u rodni grad, pronađete zaposlenje i ostanete ovde da živite. Mi ćemo se potruditi da vam stvorimo uslove da ostanete u našoj lepoj Kikindi.

Dodeljeno je 13 stipendija više u odnosu na prošlu školsku godinu. Uslovi su za studente prve godine su bili: da su đaci generacije, nosioci Vukove diplome, prvi na rang listi na izabranom fakultetu, članovi MENSE. Od druge do završne godine neophodno je bilo da studenti imaju minimalno prosek osam, ali i da su slabijeg materijalnog stanja. Za prosek od devet do 10 nije se gledalo finansijsko stanje.