Dobro došli na “Dane ludaje”

Najstarija i najznačajnija manifestacija u Kikindi “Dani ludaje” biće održana 34. put. U četvrtak, 19. septembra manifestaciju otvaraju najmlađi koji će učestvovati u “Igrama sa ludajom”,a biće proglašeni i najbolji likovni i literarni radovi na temu tikve. Istog dana u 18 sati je viteški duel, u 18 sati i 30 minuta u Galeriji „Terra“ biće otvorena izložba „Kikinda kroz objektiv – Simpozijum Terra“, dok će u Narodnom muzeju u 19 sati biti otvorena izložba „Konjović u Kikindi“ u saradnji sa Galerijom „Milan Konjović“ iz Sombora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-U četvrtak će gradom prodefilovati i kočija u obliku bundeve i tom prilikom će naši najmlađi pozvati Kikinđane da budu deo naše najveće manifestacije – istakla je Marijana Mirkov iz Odseka za poslove razvoja grada.

Kočija će tokom trajanja manifestacije biti postavljena na platou ispred Gradske kuće tako da će svi moći da je vide i fotografišu se sa njom. U petak u 15 sati najmlađi i najslađi mališani prošetaće se u karnevlskoj povorci gradskim trgom. U 20 sati u Kuluturnom centru biće otvorena izložba slika Nenada Stojkova „Moj Banat“. Subota počinje sa “Banatskim fruštukom”, “Evropskim kutkom”, “Gostinskom sobom”, a biće upriličena i promocija piva od ludaje. Kao i do sada akcenat čitave manifestacije je na merenju najteže i najduže ludaje koje će se održati u 13 časova. Nagrade pobednicima uručiće glumica Vesna Čipčić.

-Novina je da ćemo ove godine imati i takmičare iz Mađarske tako da naša manifesticija stiče međunarodni karakter. Na platou ispred Gradske kuće biće postavljena bina na kojoj će se biti izveden kulturni i zabavni program. Prve koncertne večeri u četvrtak od 21 sata na Gradskom trgu nastupa hor i orkestar Kulturnog centra „Attendite“. U petak u 21 sat je koncert Željka Joksimovića, a u 23 Ace Lukasa. U subotu u 19 sati je koncert kubanske muzike, od 21 nastupa Mitar Mirić, a u 23 časa je koncert Dragane Mirković.U nedelju je rok veče u 19 časova nastupa „Invazija“, a u 21 sat je koncert grupe „Deca loših muzičara“ – dodala je Olivera Marinkov iz Odseka za poslove razvoja grada

Ovi Danu ludaje doneće nam i takmičenje u umetničkom rezbaranju tikve.

-U subotu je takmičenje u karvingu, a u nedelju prepodne biće upriličeno rezbaranje ludaje od 150 kilograma koju će raditi majstori karvinga – napomenula je Jasmina Milankov, rukovodilac Odseka za poslove razvoja grada.

Gastronomski šou odnosno promocija dalmatinske i meditarnske kuhinje takođe je planiran u subotu u 14 sati i 30 minuta. Ove godine očekuje se i veći broj inostranih gostiju, naročito iz susedne Rumunije. Kao i svake godine manifestaciju će pratiti i sportski susreti tako da će biti održani turniri u: tenisu, odbojci, fudbalu, streličarstvu, gađanju glinenih golubova. Organizovaće se i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, internacionalni skup enigmata, izložba egzotičnih ptica.