Dobra sindikalna organizovanost u Kikindi

Savez samostalnog sindikata Srbije za grad Kikindu i opštine ima 5.008 članova koji su u radnom odnosu dok je i oko 4.000 sindikalno organizovanih penzionera koji usko sarađuju. Sindikalna organizovanost mnogo je bolja u javnim preduzećima i institucijama u odnosu na privatna firme.

-U fabrici “Banini” proizvodnja je počela danas, 3. maja i za početak biće uposlena 142 radnika.U pregovoru smo da u ovoj firmi formiramo sindikalnu organizaciju. Livnicu “Cimos” tokom maja preuzima italijanski investicioni fond Palladio Finanziaria i pedesetak radnika biće višak, ali na dobrovoljnoj osnovi – istakao je Ilija Drljić, predsednik SSS za grad Kikindu i opštine.

Kao dobro organizovan sindikat koji usko sarađuje sa poslovodstvom, Drljić je naveo MSK.

Apoteka “Kikinda”, kao i sve državne apoteke u Srbiji, trenutno se nalazi u nepovoljnom položju. Ova ustanova blokirana je od 8. marta zbog duga koji je veći od 20 miliona dinara.Lokalna samouprava intezivno se bavi rešavanjem ove situacije, a nedavno su zaposleni razgovarali i sa gradonačelnikom Pavlom Markovim.

-Zaposleni treći mesec nemaju plate. Dug kikindske apoteke je oko 100 miliona dinara i Očekujem da ćemo naći rešenje jer je evidentna dobra volja osnivača da se problemi reše. U svim državnim apotekama u Srbiji problemi su veliki. – rekao je Drljić.

Drljić je dodao i da će vrlo brzo biti osnovana i sindikalna organizacija firme “Tisa automotiv” iz Sente u kojoj je zaposlen velik broj Kikinđana. Sindikalna organizacija u narednom periodu sve snage usmeriće na pregovore sa Vladom Srbije i poslodovacima oko povećanja minimalne cene rada u Srbiji.