Dobra potražnja za hladno ceđenim uljima

Poljoprivredno gazdinstvo Krstonošić od prošle godine započelo je proizvodnju hladno ceđenih ulja. Veliku pomoć u ovom poduhvatu Vladimir Krstonošić imao je od gradske uprave s obzirom na to da je na konkursu grada dobio subvenciju od 180.000 dinara što je 80 odsto vrednosti mašine za hladno ceđena ulja. Kako je potražanja sve veća odlučio se da u svoj asortiman uvrsti i nove vrste ulja koje su odlično prihvaćene na tržištu.

-Pored suncokretovog, ulja od uljane repice, lanenog i konopljinog hladno ceđenog ulja uveli smo i dva nova od maka i kikirikija. Kikiriki sami proizvodimo na probnoj parceli kako bi videli da li možemo da ga uzgajamo. Za sada on lepo napreduje, a na njivi na kojoj je zasnovan sproveli smo i sistem navodnjavanja kap po kap – kaže Vladimir Krstonošić.

Uzgoj kikirikija nije uobičajen na ovim prostorima, a Vladimir Krstonošić posadio ga je na peskovitom zemljištu.Kikiriki se , poput krompira, vadi tokom jeseni, krajem septembra, početkom oktobra dok se ne okiša kako ne bi počeo da truli. U narednim godinama, ukoliko proizvodnja da rezultate, Krstonošić će kikiriki zasnovati i na drugim vrstama zemljišta kako bi video kako će u takvim uslovima dati rod. Plasman ulja je sa kućnog praga i putem interneta. Porodica Krstonošić uvela je u svoju ponudu i novu vrstu hleba koji je nastao finim mlevenjem i prosejavanjem ostatka konplje, maka, lana i kikirikija od kojih je napravljeno brašno. U hlebu nema glutena , a proizvodi se po ruskoj recepturi od visokoproteinskog brašna biljnog porekla. Hleb je značajan za decu u razvoju i sportiste.