Dobra ponuda na Zelenoj pijaci…

Kikindska Zelena pijaca, ovih dana svojim izgledom više liči na aprilsku, ali još uvek nas datum opominje da nismo na bezbednoj razdaljini od zimskog minusa, te se valja dobro obezbediti kada su vitamini u pitanju. Ono što je preporuka, baš ovih dana, svakako je kompot od jabuka. Lak za pripremu, u kratkom vremenskom roku, poslastica, puna zdravlja na stolu. Jabuke, po ceni već od 40 dinara na tezgama Jabuke sa peska, dobro skladištene, a u toku zrenja prirodno selektirane. Osim jabuka, u kompot je dobro ubaciti i koju krišku limuna, koji je danas prodavan na Zelenjaku, po ceni od 140 dinara. Osim limuna, od citrusa danas su bili aktuelni i pomorandža po ceni od 90 do 110 dinara, mandarina do 140. Banane su danas prodavane po ceni od 120 do 140 dinara, a kruške su stajale do 110 dinara. Ono što valja jesti, tokom zimskih meseci, kao preporuka je orah. Kikinđani ga pazare na Zelenoj pijaci po ceni od 700 do 800 dinara. Inače, ovo voće ima dva puta veći nivo antioksidanata polifenola nego bilo koje drugo koštunjavo voće? Preporuka je sedam oraha dnevno, konzumiranje oraha može značajno da smanji znakove starenja, a istovremeno štiti od srčanih oboljenja i nekih vrsta raka. Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, oni se nalaze na listi tri najzdravije namirnice koje bi trebalo da unosimo. Badem je prodavan po ceni od 1300, lešnik 1000. Od suvog voća najčešće tražene su suve smokve čija cena ide do 440 dinara, šljive do 400 grožđe do 500 kajsije do 700 dinara.

Od povrća, u ovih gripoznom periodu, valja uzeti par dana odmora i iskoristiti ih za belolukovo izdanje, po principu: dva tri čena beloga luka za doručak, za ručak može i više, a za večeru je dosta i jedan i tako par dana. U tom periodu, kako grip izlazi kroz prozor, tako nekako ni komšiluk ni rodovi ne dolaze na vrata, ali ima efekta, dvojakog, rekli bi. Za ovu vrstu medikamenta potrebno je izdvojiti 400 dinara za kilogram.

Osim belog, na pijaci ima i crnog luka, za koji trgovci traže do 40 dinara, koliko i za krompir. Za mladi 35 dinara, mladu salatu do 50 dinara, a za papriku do 300 dinara. Zelen je prodavana po ceni od 100 dinara, šargarepa 40 dinara.

Paštrnak, idealan za pasulj je danas stajao 100 dinara, karfiol 140, keleraba od 50 do 80 dinara komad, dok je spanać prodavan po ceni od 200 dinara kilogram. I za sam kraj i za poslednji barometar u januaru, još jednom ćemo ukazati da cveće mami osmeh I kod ljutih žena, te je savet buket žutih mimoza po ceni od 150 do 200 dinara za mirno petkovio veče.