Dobar savet za lep vrt…

Kikinđani vole da se raspitaju i da saslušaju dobronamerna uputstva, od prodavača cveća, kako bi mogli da uživaju u raskošnoj lepoti svojih vrtova.

Poslušati savet iskusnijeg, kada je održavanje cveća na balkonima, terasi ili u bašti u pitanju, ume da bude pola obavljenog posla. Međutim, ima i onih koji najviše vole da se uče na svom primeru, pa kada nakon par godina bezuspešnih pokušaja u pravljenju rajskog vrta odustanu, shvate da je problem u startu.

Na kikindskom zelenjaku već dobro poznata i prepoznata porodica Smiljanić godinama prodaje lepo i zdravo cveće, koje sugrađani  sa velikim poverenjem rado kupuju.

Baštensko cveće, u većini slučajeva je inače jednostavno za negu i održavanje . Greška se pravi u vrelim danima kada se biljka zaliva hladnom vodom i u tom slučaju dolazi do stresa i uginuća, o čemu priča Slaviva Smiljanić, čije savete pravi ljubitelji cveća rado usvajaju.

 

Prema nekim podacima, biljku višegodišnju ne valja prehranjivati u prvoj godini . Biljke koje su u saksiji se retko prihranjuju, tek drugu godinu. Ono što je ključno, to je čime je prihranjivati, o čemu Smiljanići, takođe  imaju šta da kažu.

 

Jedan od saveta je i da se u veoma toplim danima preporučuje da se cveće orošava ujutru ili predveče. Gde ima saksija pored nje treba da se stavi neki plitak sud sa vodom, da isparava, to cveću veoma godi.