Do narednog leta u fabrici “Tisaautomotiv” biće ukupno hiljadu radnika

U prostorijama SSS za grad Kikindu, Čoku, Novu Crnju i Novi Kneževac svakodnevno se održavaju obuke budućih radnika fabrike „Tisaautomotiv“. U pogonu ove fabrike, koja je počela sa radom 5. avgusta, zaposleno je više od 350 ljudi. Ilija Drljić, SSS za grad Kikindu, Čoku, Novu Crnju i Novi Kneževac kaže da je saradnja sa mendžmentom veoma dobra.

-Rade tri linije, a u razgovoru sa menadžmentom u ovoj fabrici biće zaposleno više od hiljadu radnika ukupno do naredmog leta. „Tisaautomotiv“ je ozbiljan poslodavac i zajedno sa rukovodstvom i radnicima radimo na tome da se uvećaju zarade na osnovu praćenja rada u sličnim kompanijama dodao je Ilija Drljić.

Deo zaposlenih iz Kikindi prešao je iz senćanske fabrike, a ostatak su novi radnici. Drljić napominje da je plan da do proleća naredne godine sugrađani koji rade senćanskoj fabrici pređu u Kikindu.

-Iako mlada firma „Tisaautomotiv“ je stekla ogroman ugled kod kompanije „volvo“ tako da za njih rade sve elektronske delove. Do sada je povećana zarada u dve faze. Prva je krenula od 1. oktobra, a najbolje će proći oni koji su u kontinuitetu najduže zapolsleni, a potom slede ostali u zavisnosti od toga koliko su u fabrici. Povećanje je bilo izraženo procentualno i zaposleni su bili u nedoumci prilikom izračunavanja kolika im je plata. Sada je sve navedeno u dinarima tako da će svi moći da izračunaju kolike su im zarade kad ima radne subote, kada ostaje prekovremeno i slično – kaže Drljić.

Druga faza se odnosi na minimalac.Umesto da počnu da isplaćuju novu cenu minimalnog rada od 1. januara u „Tisaautomotivu“ će je isplaćivati od 1. decembra.Za prosečnih 174 radna sata povećanje za zaposlene koji su najduže u fabrici u neto iznosu biće oko 8.000 dinara.

-Ukoliko se radi subotom ili se ostaje prekovremeno ti iznosi biće u neto iznosu veći od 10.000 dinara. Sada je prosečna zarada nešto više od 40.000 dinara, iznosiće preko 50.000 dinara – precizira naš sagovornik

Saradnja sindikata i menadžmenta biće nastavljena. Kako Drljić napominje tokom marta sledeće godine pregovaraće se o još jednom povećanju kako bi se uhvatio korak sa platama u firmama iz slične branše. U ovoj fabrici nakon četiri meseca, koliko traje period edukacije, radnici dobijaju ugovor na neeodređeno vreme. „Tisaautomotiv“ u Senti i Bečeju zapošljava više od 1.900 radnika od kojih je 700 Kikinđana.