“Đurini osnovci” uz Zonu Zamfirovu obeležili Dan škole

OŠ „Đura Jakšić“ svečanim programom,u Narodnom pozorištu obeležila je 69 godina od osnivanja. Kolažni program, upotpunjen vrlo angažovanom adaptacijom Sremčevog teksta „Zona Zamfirova“u kom su učestvovali đaci ove škole, ali i profesionalni ansambl KUD-a „Marija Bursać“ iz BVS, škola je još jednom dokazala vrhunski potencijal kada je kadar, ali i kada su đaci u pitanju.

Đaci i kolektiv OŠ „Đura Jakšić“ na sebi svojstven i moglo bi se reći vrlo profesionalan način svečano su obeležili Dan svoje ustanove. Nizom zanimljivih i dobro osmišljenih tačaka, u kojima su učestvovali gotovo svi đaci predstavili su kulturnu priču ove škole.

 

 

Podosta velik broj onih koji su imali nameru da proprate svečanost, kao što je to čini se već pravilo, kada je obeležavanje Dana ove škole u pitanju, morao je da odustane od pokušaja da uđu u salu Narodnog pozorišta, pošto mesta nije bilo.

Ovu školu godinama unazad krasi epitet jedne od najboljih, kada su takmičenja u pitanju, kada su rezultati završnih ispita u pitanju, ali svakako i obeležavanje najsvečanijeg dana škole.  Škola je istaknuta u svom radu, navela je predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak i dodala:

 

-Stvarno u ovoj školi i to ne zato što im je danas Dan škole, ja to uvek kažem jer imam utisak da ljudi nekada pogrešno shvate i da se to kaže iz kurtuazije. Ne, oni zaista jesu kolektiv o kome se govori kao o jednom dobrom i kvalitetnom kolektivu i koji zaista u  raspodeli broja učenika, ne budu često u situaciji da  razmišljaju da li će imati dovoljno učenika ili ne. A, kada to sagledate, onda vidite da je to jedan od pokazatelja da škola “Đura Jakšić” vrlo lepo radi sa svojim đacima.

Do 1950. godine, škole u Kikindi nisu imale imena, pa je škola radila pod brojem 3. 28. septembra 1950. godine, odlukom Gradskog narodnog odbora Kikinda, osnovana je OŠ Đura Jakšić. Kako je rekla direktorica škole Biljana Šimun, od ove godine će se taj datum obeležavati kao Dan škole:

-U istoriji škole slavili su se različiti datumi. Meni je velika čast i zadovoljstvo što će se u našoj školi obeležavati baš ovaj datum kao Dan škole. Sala je prepuna, roditelji i  deca su željna druženja. Svi su rado učestvovali u programu, a program je šarolik.

U drugom delu programa, na scenu su stupili mladi glumci, koje je sa posebnom pažnjom iskusnog režisera, za teške replike poznartog Sremčevog dela „Zona Zamfirova” pripremila nastavnica Marija Vojinović

OŠ Đura Jakšić u Kikindi, prepoznatljiva je po vannastavnim aktivnostima koje se u njoj realizuju, poput Međunarodnog dana porodice, a svvake školske godine, škola posvećuje dan jednoj od stranih zemalja, kada se kroz mnogobrojne radionice predstavljaju kultura i tradicija te zemlje.

 

Negovanje tradicije smatra se obavezom u ovoj školi, pa je nekoliko školskih predstava i nastalo u cilju očuvanja narodne tradicije, poput ove u kojoj su osim što su đaci pokazali izuzetan talenat o kom će se pričati, prevashodno kada su Anastazija Palfi, Filip Babić, Olivera Nemeš i Veljko Vuković u pitanju.

 

Školi su pomogli KUD „Marija Bursać“, zatim Narodno pozorište, kao i Milan Vujić pozorište Lane