Đerđ Tot iz Bajše generalni pobednik 18. “Dana vina”

Vinari i vinogradari, poštovaoci i poznavaci “pića bogova” iz čitave Vojvodine bili su gosti Pokrajinske manifestacije “Dani vina” u Iđošu koja je ove godine napunila punoletstvo. Enolozi su ove godine imali težak zadatak da od 214 prispelih uzoraka: belog, roze, desertnog i šiler vina odaberu najbolje. Istaklo se vino roze frankovka Đerđa Tota iz Bajše koje je proglašeno za najbolje tako da je Đerđ generalni pobednik “Dana vina”.

Gradski pobednik je Nenad Miladinski iz Kikinde, koji je proizveo mešano belo vino,a mesni je Dragoljub Mirkov koji se takmičio sa šiler vinom.

-Unazad devet godina u kontinuitetu osvajam zlatne medalje na ovom takmičenju i drugi put sam gradski šampion. Ovaj uspeh niko nikad nije ponovio. Pored pehara osvojio sam još tri zlatne i dve srebrne medalje. Tajna dobrog vina je prvenstveno ljubav, a ove godine koristio sam tri sorte grožđa beli burgundac, rajski rizling i tamjaniku. Grožđe je iz Iđoša, a vino je nastalo timskim radom – istakao je Nenad Miladinski, vinar.

Dragoljub Mirkov, vingradarstvo se bavi od malih nogu, a vinograd je nasledio od oca:

-Redovno učestvujem na ovom takmičenju i osvajam medalje, ali nikad do sada nisam bio mesni pobednik. Nisam očekivao da će se to desiti ove godine i veoma sam srećan zbog titule koja mi je pripala.

Predsednik Udruženja vinara i vinogradara “Šasla” Isa Panić istakao je da je ove godine oboren rekord u broju pristiglih uzoraka:

-Prošla godina bila je sušna, bez padavina, ali na svu sreću u vinogradima nije bilo bolesti. Ipak, kao i ostali poljoprivrednici i mi smo se borili sa nedostatkom vlage. Kvalitet vina bio je sasvim zadovoljavajuć što je i potvrđeno na ovom takmičenju.

Dani vina” jedna su od najznačajnijih manifestacija u Iđošu. Svake godine okuplja sve više posetilaca i ljubitelja vina.

-Trebalo bi obezbediti adekvatan prostor za ovakve i slične manifestacije kako bi ih podigli na viši nivo. Naša želja je da adaptiramo nekadašnji “Lovac” i uz bolju organizaciju privučemo veći broj ljudi koji će doći na naše “Dane vina” – rekao je Miodrag Komanov, predsednik MZ Iđoš.

Prema tradiciji osveštana su sva vina doneta na takmičenje, kao i vinograd prošlogodišnjeg mesnog pobednika Borisa Radivojca.

Ove godine dodeljeno je 167 medalja i diploma vinarima iz Vojvodine.