Đačke-kuvarske priče Mediterana

Učenici, kuvarskog smera Ekonomsko trgovinske škole su i ove godine, nakon savladanog  praktičnog  dela  nastave, sprovedenog  na Korčuli u okviru dugogodišnje saradnje, promovisali su stečeno znanje u pripremi jela na dalmatinsko mediteranski način.

Saradnja je počela pre četiri godine, a na ovaj način stečeno znanje svakako će im pomoći prilikom odabira budućeg zaposlenja. Kroz celu priču ih godinama vodi mentor, Nikša Ivičević sa Korčule, koji kaže da  veća širina u  znanju daje i prave rezultate:

-Dobio sam unformacije da su učenici već krenuli sa ovim poslom, da im je dobro došla ova instrukcija o mediteranskoj kuhinji. Jednostavno, upoznati su s tim, pa kad već imaju priliku, lako se uklapaju u te stvari. To nam je cilj da i dalje nastavimo tako, u ovoj globalizaciji da se mogu kretati svetom i da mogu bit kvalitetni. Sam početak i temelj njihovog znanja da bude takav,  kakvim smo ga i planirali  Svaku  godinu grad Kikinda radi na osavremenjnivanju školskog kapaciteta i dobrih uslova za sve đake, te su i ovoga leta pomogli modernizaciju kabineta i prostorija u kojima đaci obavljaju praktični deo nastave. Razmena iskustava i saradnja sa školama iz drugih zemalja vrlo su bitni za đake  Ekonomdsko trgovinske škole, navela je i predsednica Skupštine grada, Stanislava Hrnjak:

-Đaci su boravili na Korčuli ciljano četiri dana,  kako bi naučili neke nove oblasti iz pripremanja mediteranske ishrane. Ovoga puta će se oni predstaviti Kikinđanima na trgu, kraj glavne bine, sutra u pola tri i promovisaće ono što su naučili. To je praksa prethodnih godina. Ja ih pozivam da sutra zasijaju na trgu, a sugrađane pozivamo da dođu i da to probaju. Nama je važno da svaka škola radi na tom razvoju širokog spektra  edukacije učenika. Ovo je treća generacija, koja učestvuje u saradnji, a počelo se kroz blokove predavanja s proleća i s jeseni, zatim su đaci išli na Kuvarsku akademiju koja se odvijala na Korčuli.

Plan razmene đaka će biti nastavljen i tokom 2020. godine. Sve do sada što je urađeno, dobar je potencijal da se priča razvija i dalje.

Tome u prilog, kako je navela Hrnjak, govori činjenica da ne samo ove, već i u prethodnim godinama svi đaci koji su upisali kuvarski smer, upisali su ga po prvoj želji. Rezultati zapošljavanja su jasni i stoprocentni što takođe navodi na mogućnost, tokom narednih godina, realizacije plana upisa više đaka baš u taj smer, dodala je ona.