Đaci i zaposleni u OŠ “6. oktobar” osmislili vertikalnu baštu u svom dvorištu

U školi „6. oktobar“ u okviru obeležavanja Dana ustanove, đaci i zaposleni u školi su akcijom “biljka na dar” oplemenili dvorište škole postavljajući takozvanu vertikalnu baštu.

U ovoj školi, čiji učenički radovi na gotovo svim likovnim takmičenjima imaju zapažene rezultate dvorište krasi i vertikalna bašta, kao delo u kom su učestvovali i đaci, učitelji i nastavnici, ali i roditelji koji su pomogli u finalnom izgledu, koji je započet u maju. Kako je objasnila direktorica škole Vesna Vasić, kroz kreativnu ideju, zid koji su već do sada na više načina pokušali da  saniraju, ipak je baš uz pomoć vertikalne bašte dobio svoju pravu namenu:

-U ovom trenutku ovo je bio prioritet. Kao što imate priliku da vidite, ovo je jedna od faza, a radiće se u kontinuitetu. Želeli smo da ostvarimo cilj koji je već dugo planiran, a to je da razvijemo pozitivnu ekološku svest. Mi imamo ekološku sekciju koja ima značajne rezultate u Pokrajinskom Sekretarijatu za  obrazovanje kroz projekat “Zelenije i čistije škole Vojvodine”. Mi svake godine dobijamo neku od nagrada, znači taj naš rad usavršavamo. Ovaj zid je bio problematičan, što se tiče estetske funkcije. Mi smo timski došli na ideju da bi to moglo ovako da izgleda.

 

 

Prva grupa su aromatične biljke, koje imaju terapeutsko dejstvo u radu s decom sa smetranjama u razvoju. Čak i u senzornoj sobi baš ta aromo terapija pomaže velikoj većini dece.

 

Ide hladno vreme, pa je plan da u zavisnosti od otpornosti biljke borave unutra ili napolju. U školi se redovno poboljšavaju uslovi rada, kako bi i đacima ali i nastavnicima bilo olakšano tokom nastave.

Škola “6. oktobar” realizuje  program Stručne defektološke podrške, što podrazumeva rad sa  više od tridesetoro dece iz drugih škola sa tendencijom porasta, iz meseca u mesec, što znači da sredstva ne koriste samo deca ove škole.

Hodnici i učionice predstavljaju prave male oaze znanja, u okviru kojih se đaci uče poštovanju, lepom ponašanju i uzornoj komunikaciji. Osnovna škola „6.oktobar“ osnovana je 18. decembra 1969. godine. Do tada učenici sa smetnjama u razvoju obrazovala su se i vaspitala u tzv. specijalnim odeljenjima škole „Žarko Zrenjanin“ .

Uslovi u kojima su delovala ova odeljenja su se tokom ovih decenija menjali, a nastavni kadar, koji su nekada činili prosvetari-entuzijasti, vremenom je zamenjen stručnjacima različitih profila. Danas je ovo jedina škola u Severnobanatskom okrugu, koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem učenika sa intelektualnim , čulnim i motoričkim smetnjama u razvoju.