Digitalna nastava

Program  stručnog usavršavanja, Digitalna učionica – digitalno kompetentan nastavnik, koji je u organizaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja iz Beograda, odvija se u dva segmenta i  namenjen je učiteljima i nastavnicima koji su se prijavili na konkurs „2000 digitalnih učionica“. Prvo je održana obuka za voditelje, dva dana neposredno u računarskom kabinetu, a trećeg dana je realizovana provera nivoa stečenih znanja i veština. Iz Kikinde su  obuku prošli nastavnici OŠ „Sveti Sava“ Gordana Rackov, Arpad Pastor i nastavnica Tanja Radovanov, koja je takođe nekada radila u ovoj školi. Cilj obuke je, kako je za našu televiziju rekla učiteljica Gordana Rackov,  osposobljavanje nastavnika za korišćenje savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija u okviru unapređivanja nastave kroz kreiranje interaktivnih sadržaja i integrisanje digitalnih udžbenika u nastavni proces:

-Radićemo obuke za sve nastavnike, a to znači da obuku neće moći da prođu svi koji to žele, već oni koji su se već prijavili i koji su prošli taj prvi filter Zavoda za  unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstva prosvete. Mi koji smo prošli obuku  imaćemo svečanu dodelu sertifikata 19 avgusta. Drugi segment su predavanja sa nastavnicima i učiteljima iz Novog Bečeja, Horgoša, Kovačice, Novom Miloševa, Kovina i drugih mesta.

Od nastavnika ce očekuje da poseduju odgovarajući nivo informatičke, digitalne i medijske pismenosti, kao i da u oblastima u kojima drže nastavu poznaju moderne koncepte, metode i alate. Po završetku obuke nastavnici će biti u stanju da rukuju računarskom opremom, koriste internet, elektronsku poštu i servise u oblaku, primenjuju digitalne udžbenike u nastavi, koriste i kreiraju dodatne materijale/testove, prepoznaju savremene alate sistema za upravljanje učenjem i poznaju njihove prednosti i probleme. Pored obuke, nastavnici će dobiti projektor i laptop za svoju školu.