Dezinformacije o migrantima uznemirile javnost

U proteklom periodu svedoci smo da Kikindom kruže priče u kojima su glavni akteri migranti smešteni u privremenom Prihvatnom centru. Pojedine od ovih, kako smo proverili dezinformacija, uzburkali su i uznemirili javnost te smo odlučili da proverimo sve glasina koje smo čuli. Maltene svakodnevno privremeno smešteni migranti u našem gradu bili su u centru tih priča uz prateću negativnu konotaciju. Najpre se putem društvenih mreža pronela vest da prodaju humanitarnu pomoć koju dobijaju na pijaci, potom da su dobili besplatne ulaznice za otvorene bazene Sportskog centra „Jezero“ i na kraju da je jedan migrant u sred centra grada na Trgu prepunom ljudi pokušao da kidnapuje devojčicu od 2,5 godine?
Tragom ovih, krajnje nelogičnih informacija, razgovarali smo sa direktorom SC „Jezero“ Slobodanom Marinkovim koji je demantovao da su migranti dobili ulaznice za bazen.
-Nije tačno da je bilo ko od migranata dobio besplatne ulaznice za bazen. Nisu tačni ni navodi da je organizovan autobuski prevoz za njih do bazena. Otvoreni bazeni su potpuno bezbedni kao i prethodnih godina, tako da nema bojazni od bilo kakvih zaraznih bolesti, koje šire zlonamernici. Zavod za javno zdravlje jednom nedeljno analizira vodu iz otvorenih bazena koja je potpuni bakteriološki i hemijski ispravna što potvrđuju i Zavod za javno zdravlje i sanitarna inspekcija – istakao je Slobodan Marinkov, direktor SC „Jezero“.


Kako je priča o navodnom kidnapovanju, najblaže rečeno, uznemirila javnost obratili smo Policijskoj upravi kojoj je ovaj slučaj i prijavljen. Kako smo saznali od nadležnih, dete je čuvao deda, a dvojica migranata prolazila su i pomazila devojčicu po glavi, što je gest svojstven i nama Kikinđanima. To je uznemirilo straijeg čoveka koji je slučaj prijavio policiji. Prema navodima iz Policijske uprave ispitani su sve navode, razgovarali su sa migrantima i svedocima nakon čega je zaključeno da nije bilo ni najmanje namere da se detetu naudi. U policiji saznajemo da su to potvrdili i svedoci, Kikinđani, koji su u to vreme bili na trgu. Od strane tužioca nije podneta nikakva prijava. Na ovu, u najmanju ruku „senzacionalnu“ vest reagovali su članovi fejsbuk grupe „Kikinda protiv migranata“. Pojedini komentari koji su ispisani imaju elemente govora mržnje, a pored rasistički nastrojenih osoba, raspirivanje mržnje moglo bi da godi samo određenom broju fašističkih i desničarskih organizacija. Nije teško izvući zaključak da je cilj da se izazovu nemiri.
Migranti se, još jednom ćemo podsetiti javnost, nalaze u Kikindi privremeno, a njihov smeštaj organizovala je država u saradnji sa humanitarnim organizacijama. Nevoljnici su otišli iz svojih domovina, ne zato da bi u tuđim izazivali bilo kakve neprijantnosti, nego da se sklone od ratnih razaranja i sačuvaju svoje porodice. Njihov cilj je da što pre odu odavde u zemlje zapadne Evrope, što su više puta ponovili i u izjavama za našu televiziju.


Kikinđani i Banaćani koji važe za dobre domaćine i gostoprimljive ljude poznati su samo po dobrom. Putnike namernike nikada nisu odbijali, a naročito su humani kada je reč o nevoljnicima koji beže od bombi i metaka, jer je, na žalost , to situacija koju svi mi sa prostora bivše Jugoslavije možemo da razumemo. Uvek smo bili humani i saosećali se sa tuđom nesrećom. Stoga ne treba potpadati pod uticaj neodgovornih grupa i pojedinaca, koje bi trebalo da provere i nadležni organi zbog govor mržnje i širenja laži.