Deset godina Cenztra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju

Centar za stručno usavršavanje obeležio je desetogodišnji jubilej. U vreme uspostavljanja ove institucije, kada privredne prilike u gradu nisu bile povoljne, otvaranje ovakvog centra nailazilo je na brojne kritike javnosti. Deset godina kasnije, benefiti su izašli na videlo. 

U konkurenciji velikog broja gradova Srbije, 2010. godine je u Kikindi, odlukom Ministarstva prosvete Republike Srbije, otvoren Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Kikinda je tako dospela na mapu obrazovnih centara Srbije, kao prvi Centar regionalnog karaktera namenjen stručnom usavršavanju zaspolenih u prosveti na prvom mestu. Mrežu sada čini 12 centara iz čitave Srbije a tendencija je da se otvaraju novi centri.

– Kad dođemo do nekog jubileja ne možemo a da ne budemo ponosni na sav rad koji je bio iz nas jer rad je zaista protkan radom i trudom svih zaposlenih. Sigurno smo napravili jedan veliki iskorak u funckionisanju kao servis svih zaposlenih u obrazovanju u ovom delu Banata. Inače, Centar je regionalnog karaktera i ozbiljan je saradnik Ministarstva prosvete, školske uprave i svih ostalih relevantnih činilaca u obrazovanju, ističe Dejan Karanović, direktor Centra za stručno usavršavanje.

Centar, najpre u svom funkcionisanju ima podršku grada Kikinda.

– Ova kuća znanja ima svoje mesto i svako može u njoj da nađe svoje mesto što se tiče edukacije i obrazovanja. Mi ćemo se truditi i u narednih deset godina da ova saradnja bude bolja i da Grad Kikinda stoji iza Centra za stručno usavršavanje i da smo im na raspolaganju za sve ono što im je potrebno, navodi Mladen Bogdan, predsednik Skupštine Grada Kikinda.

– Zaposleni u obrazovanju se bave jednim od najodgovornijih poslova, odnosno edukacijom dece i mladih. Rad u obrazovanju podrazumeva nephodnu edukaciju i prilagođavanju potrebama dece i mladih i mislim da je Centar za stručno usavršavanje u Kikindi zaista dobar partner zaposlenima u obrazovanju. Osim toga, zaposleni u obrazovanju zaista imaju olakšan posao time što u svom gradu imaju Centar koji pruža odlične usliuge, odlične akreditovaane seminare i time olakšava zaposlenima neke osnovne delatnosti kojima se oni bave, objašnjava Milena Živkov, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.


Saradnja sa Ministarstvom prosvete, Zavodima, Pokrajinskim sekretarijatama,
Školskom upravom svakako je veza koja podstiče uspeh kikindskog centra.

– Školska uprava je neko ko je na terenu i ko je direktna karika između zaposlenih u obrazovanju i samog Centra za stručno usavršavanje. Posebno kada govorimo o Centru u Kikindi, moramo da kažemo da je izuzetna saradnja između svih škola u Banatu a to je 215 ustanova, a ne samo škola u Kikindi, a mogla bih slobodno da kažem i šire jer je Centar svoju saradnju proširio i u Vojvodini. Tokom protekle decenije Centar za stručno usavršavanje ne samo da je imao dobre rezultate u smislu broja realizovanih seminara, stručnih skupova, različitih savetovanja i tako dalje, nego pre svega govorimo o kreativnom radu sa vizijom i to je veoma velika pomoć školama, da i sami nastavnici dobiju različite ideje, da dobiju podršku i pomoć u realizaciji tih ideja, ističe Snežana Oluški-Vlačić, rukovodilac Školske uprave Zrenjanin.

Od prošle godine Centar je dobio akreditaciju za realizaciju seminara namenjenih zaposlenima u državnim organima. Zahvaljujući Naučnom klubu i Parku nauke, radi se na promociji nauke i novih tehnologija. Važna karika ka uspehu je učešće u projektima, saradnja sa udruženjima građana, institucijama u gradu i državi.