Dečja pijaca u dvorištu Kulturnog centra

Dvorište Kulturnog centra već deset godina u toku letnjeg raspusta predstavlja najživlji deo grada, subotom pre podne. Najmlađi sugrađani, neki sada već srednjoškolci vole ovu vrstu aktivnosti, te dolaze subotom, u nadi da će se dobro zabaviti, ali i da će nešto prodati. Kako je objasnila v.d. direktora Tanja Nožica, to je način da deca imaju neku vrstu male obaveze, koja ih ne opterećuje već im pričinjava zadovoljstvo.

-Deca dolaze još u pola sedam, zbog mesta. Pijaca radi od devet do jedanaest. Kako koji kolega prvi dođe, već oko osam,  otključamo kapiju i deca uđu i počnu sa sortiranjem robe. Prodaju i školski pribor, lektiru, knjige, rančeve….Ovo je tradicionalno, već deseta godina u dvorištu Kulturnog centra. Pre Kikinde, samo je Sombor, te 2008. imao dečju pijacu. Roditelji su zadovoljni, kažu spremaju se tavani i sobe, što je dupla korist.

Mališani, većinom u pratnji roditelja ili baka i tetki i po kojeg ujaka sa velikom radošću pristupaju raspoređivanju svojih igračkica, futrola za telefone, raznih knjiga, lektira, a ima i parfema i bižuterije

 

Do kraja raspusta je ostalo još svega dve subote, što znalči da će do kraja avgusta biti spremljeni tavani, sobe, stari regali i zaboravljeni budžaci. Inače, ovakva aktivnost je u Kikindi počela 2008. godine, kada je jedino Sombor imao dečju pijacu. Nakon poduhvata u Kikindi, u većini vojvođanskih gradova je zaživela dečja pijaca, koja je naišla na odobravanje kako kod dece, tako i kod roditelja.