Dečja nedelja u Torontalu, uz grnčarski točak i slatke medenjake

Obeležavajući Dečju nedelju u Etno kući Torontal, u Ruskom Selu su u saradnji sa OŠ „Ivo Lola Ribar“iz Novih Kozaraca organizovali kolačarsku radionicu, upoznavanje sa kulturom i tradicijom naroda kroz stare predmete.

Uokviru ekskurzije za đake je priličeno druženje sa grnčarkom Eržebet Kormanjoš, koja im je pokazala metodu oblikovanja predmeta na specijalnom grnčarskom točku.

Jedna od aktivnosti udruženja „Torontal“koje se nalazi u Ruskom Selu je i organizacija radionica za najmlađe. Deci je omogućeno da u zavisnosti od tema, kao i godišnjeg doba stvaraju u vrlo kreativnoj sredini. Danas su povodom obeležavanja Dečje nedelje gosti Torontala bili đaci i učitelji OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Novih Kozaraca.

Prema rečima predsednika i osnivača udruženja Torontal, Šandora Talpaia, kroz ovakve organizovane ekskurzije širi se i ponuda ovoga kraja na karti turizma:

-Ovaj prostor je veoma zanimljiv i za mlade i za stare. Šteta što do sada neki ljudi to nisu prepoznali, ili tek upoznaju. Ovo da stoji prazno, mislim da nije u redu. I Kikinda i naša država imaju nameru da propagiraju seoski turizam, da ožive naša sela. Prostor daje mogućnost i za organizaciju raznih manifestacija poput  proslave rođendana, veridbe, nekakva lična okupljanja. Mogu sami da kuvaju, možemo to mi da obavimo. Malo je ovakvih mesta. Imate i šumicu i jezero i  teniske terene i smeštaj i restoran, a možete i da dođete da pecate. Pecaljke su postavljene, pa ni njih ne morate da ponesete. Potpun ugođaj. Inače imamo suvenirnicu, u kojoj su izloženi predmeti koji nastaju u našoj grnčarskoj radionici. Uz pomoć fondacije “Ćorič Šandor” smo uspeli da napravimo i osposobimo pravu grnčarsku radionicu. Ovde je sve ručni rad.

Đaci su imali mogućnost da prave medenjake i da ih uz mentorstvo članica udruženja „Torontal“ i svoje učitelje ukrašavaju na poseban način. Nakon kulinarske radionice imali su i mogućnost da nauče nešto o Etno kući. Ono što je posebno oduševilo i devojčice i dečake svakako je grnčarska radionicu, u okviru koje su imali mogućnost i sami da vajaju, ali i da vide naćin rada grnčarskog točka

Etno kuća “Torontal“ ima restoran i pavljon kod jezera, koji je povezan mostićem. Urađen je i trotoar koji povezuje sve objekte, a postavljena je i javna rasveta u dvorištu.

Mađarski obrazovni, kulturni i omladinski centar “Torontal” nastalo je 2004. godine, sa ciljem očuvanja tradicije i običaja mađarskog naroda. Tada su odlučili da na dva hektara, izgrade etnokuću sa neophodim objektima, radi razvijanja seoskog turizma. Od nedavno na ovom prostoru , zahvaljujući baš grnčarskoj delatnosti otvorena je i suvenirnica u kojoj su svi predmeti ručne izrade.