Dečija pevačka grupa „Melizmi“ predstavila se kikindskoj publici u okviru „Kikindskog leta“

Scena Kurije u subotu je bila revervisana za najmlađe članove Pevačke grupe „Melizmi“ koji su se prvi put samostalno predstavili kikindskoj publici. Grupa je osnovana pre šest meseci, a glavni cilj je predstavljanje običaja našeg podneblja koje neizostavno prati pesma, izvorna, narodna, sprpska pesma. U dečijoj grupi okuplja se petnaestak članova i otvorena je za nove mlade naraštaje, spremne da kroz igru i pesmu dočaraju život našeg podneblja, našu prošlost, ulogu dece u običajima, svetkovinama, njihovu radost i umeće. Kikindskoj publici predstavili su običaje sa podneblja Šumadije, Južne Srbije,  Kosova i naravno Vojvodine.

Dečiju sekciju Melizama vode Milana Demić i Nera Kovačev.  Koncert u okviru „Kikindskog leta“ Turističke organizacije Grada Kikinda pokazao je njihov entuzijazam i umeće da mladim Kikinđanima koji žive u tekovinama modernizacije, ipak uspevaju da usade znanje ko smo, odakle dolazimo i kuda treba da idemo, da ne zaboravimo naše nasleđe, naše običaje i pesme.

Dečija grupa „Melizmi“ iza sebe imaju snimljen spot posvećen Ivanjdanu. Pod nazivom  “Ja posejah lan, baš na Ivanjdan” možete je pronaći na njihovoj Facebook stranici i Youtube kanalu. Upravo ovakav pristup gde su običaj i muzika koja ga prati satkani u jedno je način delovanja i razmišljanja svih sekcija Melizama.   Iz grupe obećavaju da će i u narednom periodu, upravo pokušavajući da modernoj publici  približe  tradiciju naroda ovog podneblja, kroz muzičke spotove prikazati običaje koji prate značajne datume u crkvenom kalendaru, poput dečijih običaja u vreme božića ili uskrsa, zatim ulogu mališana u svadbenim obredima, i druge dečije rituale koji su nekada bili zastupljeni u našim krajevima. 

Podršku dečijoj sekciji na sceni su dale članice Ženske pevačke grupe „Melizmi“. Biljana Mandić, osnivač grupe zahvalila se publici koja se odazvala u velikom broju i rekla da je izuzetno važno ceniti prošlost.

– Želim da se zahvalim na podršci prvenstveno Gradu Kikinda, Turističkoj organizaciji koja nam je u okviru Kikindskog leta omogućila da se predstavimo. Verujem da ste uživali večeras sa nama, nama je bilo drago što smo uspeli da prikažemo deo onog što svakodnevno stvara Pevačka grupa Melizmi, kreirajući nešto što nije samo za danas, samo za večeras, nego ostaje da traje i nadamo se prenosi na naredne generacije. Jer nezaboravimo, smisao postojanja jednog naroda dajemo jedino čuvanjem njegovog stvaralaštva, rekla je Biljana Mandić iz Melizama.