Danonoćni rad graničnog prelaza Nakovo-Lunga od vitalnog značaja

Dogovor da granični prelaz Nakovo- Lunga radi 24 sata od vitalnog je značaja za Kikindu i Kikinđane, kao i za čitav Banat, istakao je gradonačelnik Pavle Markov koji nije krio zadovoljstvo što Kikinda sigurnim koracima zauzima mesto koje joj pripada.

-Sledeći korak podrazumeva da se poveća nosivost vozila koja mogu da pređu ovaj granični prelaz na 7,5 tona što će umnogome doprineti boljem poslovanje privrednih društava – rekao je Markov.

Trajnim otvaranjem graničnog prelaza Nakovo – Lunga Grad Kikinda uspeo je za kratko vreme da dovede italijanskog investitora iz rumunskog Velikog Semikluša “Zoppas”.Veliku korist od konstantnog rada graničnog prelaza imaće i fabrika “Toza Marković”, čije je Rumunija najveće izvozno tržište za crep , firma “EMMEPI” , ostala privredna društva.

granicni-prelaz-nakovo

Dogradnja nedostajućih sadržaja na graničnom prelazu Nakovo je uslov koji je rumunska strana postavila da bi došlo do prekategorizacije. Grad Kikinda konkurisao je za sredstva na prekograničnom IPA projektu, a ulaganje je procenjeno na 2,2 miliona evra.

Od 8. novembra 2014. do kraja oktobra ove godine granični prelaz Nakovo -Lunga prešlo je 257.569 putnika, 52.599 putničkih automobila i 23 teretna vozila.