Danilu Borovnici nagrada za najboljeg edukatora u Srbiji

Danilo Borovnica, nastavnik matematike u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ dobitnik je nagrade „Živojin Mišić“ za najboljeg edukatora u 2016. godini. Prepoznavanje zalaganja, rada i truda ključni su kriterijumi za osvajanje ovog prestižnog priznanja.

Ovogodišnji izbor imao je tri selekciona kruga, a u njemu su učestvovali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dosadašnji dobitnici i značajni ljudi iz sveta prosvete poput direktora Matematičke gimnazije. Po profesiji je softver inženjer, Danilo Borovnica devet godina radi kao nastavnik matematike. Zbog toga je i njegov pogled na školstvo drugačiji:

-U školi je i lepo i manje lepo raditi. Ima dana kada vam sve ide kako treba, ali su ti trenuci ređi, jer je veoma teško. Motivacija je glavni problem. Trudim se da učenike pokrenem i angažujem. Teško ih je uključiti, jer motiv ne vide, a posebno kada je u pitanju učenje matimatika, gde su neophodni razmišljanje i rad.

Prema njegovim rečima, naše školstvo trebalo bi da se ugleda na skandinavske sisteme, poput finskog. On ističe da je za uspešne države zajedničko to što učenici u startu znaju da će im obrazovanje biti od koristi. Motivaciju za svoj rad nalazi u dobrim rezultatima.

Kako naš sagovornik ističe, nagrada je podsticaj svima da rade više i bolje. Ona uliva i nadu da će oni koji se posebno zalažu biti prepoznati i priznati. U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ posebno su ponosni na činjenicu da njihov kadar već drugu godinu za redom osvaja ovu nagradu, jer je ona protekle godine otišla u ruke učiteljici Gordani Rackov.