Danici Terzić šampion kvaliteta za lisnati sir

Danica Terzić iz Mokrina pravi lisnati sir od mladosti i do sada je dobila mnogobrojne nagrade za svoj proizvod. Ipak, na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu poljoprivrede dobila je titulu šampion kvaliteta, koje, kako kaže, nije očekivala.

-Ovo je do sada najveće priznanje koje sam dobila i kruna je mog rada i velikog odricanja. U našoj porodici lisnati sir pravi se 80 godina. Pravile su ga i moja i suprugova majka i baka. Pre 25 godina preuzela sam ovaj posao i do dana današnjeg radim- istakla je Danica Terzić.

Za izradu kvalitetnog sira treba puno znanja i ljubavi.

-Sir je kao malo dete jer mu treba pažnja. Mnoge Mokrinčane prave lisnati sir, ali mnoge i odustaju. Upornost je najvažnija. Ne možeš da ga ostaviš da ti propadne i da ga baciš. To nije posao, ako neko reši ovim da se bavi mora da bude spreman da radi svaki dan bez izuzetka – kaže Danica.

Naša sagovornica najčešće pravi natur sir, ali po narudžbini ima i sa susamom, višnjama, belim lukom, ljutom paprikom, praškom i domaćom šunkom, ruskom salatom. Svoje znanje i iskustvo voli da prenosi na mlade, pa je pre nekoliko godina za učenicu imala Beograđanku koja je sir pravila u Zambiji. Kao svoje naslednice Danica vidi ćerku i snajku:

-Hoće da rade i prave sir kada ja nisam tu. Ostaje da vidimo da li će istrajati i biti uporne jer to je najvažnije.

Naša sagovornica svakog dana pravi sir i obično proizvede oko desetak kilograma. U zavisnosti od toga koliko mleka ima tolika je i proizvodnja. Za izradu sira isključivo koristi mleko od krava koje tovi u svom gazdinstvu.

Ovo je godina nagrada za porodicu Terzić.Osim šampionske titule za sir Daničin suprug Sava osvojio je vredan pehar i dobio titulu svetskog prvaka u tucanju farbanim vaskršnjim jajima.