“Dani ludaje” predstavljeni u Segedinu

Grad Kikinda je u petak, 1. septembra, po prvi put predstavio manifestaciju “Dani ludaje” u Segedinu. Promocija je održana u okviru privredno-turističkog foruma u organizaciji privrednih komora Vojvodine i Županije Čongrad i Ambasade Republike Srbije u Budumpešti.
-Grad Kikinda, po prvi put, u nizu promocija uoči samih dana “Dana ludaje”, predstavljanje organizuje u Segedinu. U ovome su nam pomogli Privredna komora Vojvodine, Privredna komora Čongrad i Ambasada Republike Srbije. Do sada smo akcenat stavljali na naše prve susede iz Rumunije, ali sada smo procenili da je pravi momenat da pozovemo i naše komšije iz Mađarske da nam budu dragi gosti – istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.


Najstarija i najveća manifestacija u našem gradu, biće održana od 21. do 24. septembra i ove godine svim posetiocima ponudiće zanimljive kulturne, sportske i zabavne sadržaje.
-Na pragu smo 32. “Dana ludaja”, manifestacije koja je poznata ne samo u našem gradu nego i šire. Pre više od tri decenije počela je kako jednodnevna priredba, a sada se održava četiri dana. Trudili smo se da ne odstupamo od dosadašnjih programa sa akcentom na decu i merenje najduže i najteže ludaje. Ove godine promenili termin održavanja manifestacije, a da li će to uticati na takmičarski deo videćemo – rekla je Marijana Mirkov iz Kancelarije za turizam.


Na privredno-turističkom forumu bilo je 11 promocija od kojih su, predstavnici turističke privrede i Grada Segedina, kao i ambasador Srbije u Mađarskoj Njegova Ekselencija Rade Drobac i ministar savetnik, naš sugrađanin, Oto Kišmarton, kikindsku proglasili za najbolju.
-Prvenstveni cilj saradnje između privrednih komora Vojvodine i Čongrad je bolja saradnja između firmi iz dve regije. Akcenat je na malim i srednjim srednjim preduzećima. Posetili smo privredne komore Subotice i Vojvodine u maju kada je potpisan Sporazum o saradnji, kojim je obuhvaćen i ovaj poslovni forum koji je baziran na turizmu dodao je Pal Nemeš, predsednik Privredne komore Županije Čongrad.


Vojvodina ima zanimljivu turističku ponudu, dodala je Bojana Miljuš, zamenica generalnog sekretara Privredne komore Vojvodine:
-Privredna komora Vojvodine sa Županijom Čongrad ima odličnu saradnju. Ovoga puta naš zajednički cilj bio je da uspostavimo kontakt između mađarskih i vojvođanskih turističkih privrednika. Želja nam je da povećamo turistički promet i da pomognemo bolju saradnju u oblasti turizma dve zemlje. Naši turistički radnici imali su mogućnost da se upoznaju i sa dobrom praksom mađarskih privrednika.
U Segedinu je prikazan promo film o “Danima ludaje”, a gosti su imali priliku da uživaju u odličnom nastupu hora “Čuperka” i piti od ludaje. Organizatori “Dana ludaja” očekuju veliki broj gostiju iz Rumunije i Mađarske, kao i iz okolnih mesta.