Dan voda pod sloganom “Priroda za vodu”

Dan zaštite voda obeležen je u SSŠ “Miloš Crnjanski” edukativnim predavanjem o upravljanju otpadnim vodama, kao i o negativnom uticaju otpadnih voda, o zaštiti vodnih resursa, ali i o štetnosti otpadnih voda po zdravlje. Broj ljudi koji su izloženi riziku od poplava danas iznosi oko 1,2 milijarde. Najmanje 65 odsto šumskog zemljišta je u degradiranom stanju, a od 1900. godine je ljudskom aktivnošću izgubljeno između 64 do 71 odsto prirodnih močvara. Osnovno pitanje koje se godinama postavlja, navela je dr Sanja Brusin Beloš iz ZZJZ je kako da se spreče poplave, suše i zagađenje voda, kao najkompleksniji ekološki problem na planeti:

-U skladu sa tim u svetu se, naročito u velikim gradovima, prečišćava čak negde i do 95% voda. Na žalost mi ne možemo da se pohvalimo ni blizu tim procentom. To je posao koji će zahtevati ogroman novac, zalaganje i vreme naše zemlje.

 

Kikinda je jedan od retkih gradova u Srbiji koji imaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Procena je da se u Srbiji svega od 5-8 % otpadnih voda prečišćava, a ni jedan veliki grad, pri čemu se misli na Beograd, Novi Sad, Niš nemaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.