Dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom

Međunarodni Dan posvećen osobama sa Daunovimn sindromom obeležava se širom sveta, a već godinama i naš grad posvećuje ovom danu posebnu pažnju. Naime u Centru za pružanje usluga socijalne zaštite boravi sedmoro sugrađana sa ovim sindromom. Oni svoje dane provode u Centru, razvijaju različita interesovanja, a i prijateljske kontakte, kao što je to slučaj sa Adrijanom Jakonić

-Sad upravo pripremamo jednu predstavu, za 30.mart, u Pedagoškoj školi, povodom Dana daunovaca. Čitamo neke vesti. Više smo glumci nego što smo spikeri. Ali lepo mi je baš ovako. Sad radimo sa Kulturnim centrom radionicu i pravimo slike od plastelina. Mi smo bili kod njih, sad nam oni vraćaju posetu. Volim da čitam, naročito romane Danijele Stil. Najbolja drugarica ovde mi je Svetlana Kalinov.

Od sedamsto beba, jedna se rodi sa Daunovim sindromom. Iskustva roditelja govori da je Daunov sindrom, pre svega, velika borba protiv predrasuda i težih lekarskih prognoza, a roditelje navodi da pokažu maksimalnu hrabrost, strpljenje, odlučnost, volju i snagu.

 

Realizatori radionica za roditelje, Slađana Stanaćev Kosarenko i Dragana Pajić, prilagođenim vežbama, podstakli su roditelje da razgovaraju, razmenjuju iskustva, uče jedni od drugih dok su korisnici imali posebne goste. Članovi radionice “Čarolija mašte” iz Kulturnog centra su u uzvratnoj poseti naučili korisnike Centra da prave reljefne fotografije. Svetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom Srbija dočekuje sa oko 2.000 osoba sa ovom bolešću. Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umjesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.  Od 1886. godine on je pratio razvoj svoje bolesne kćerke i opisao je 50 kliničkih znakova bolesti koje su slične sa ostalim bolesnicima. Po njemu je ova pojava i dobila naziv Daunov sindrom.