Dan pobede nad fašizmom obeležen polaganjem venaca i svečanom akademijom

Nacistička Nemačka kapitulirala je 9. maja 1945. godine. Zbog toga se ovaj datum obeležava kao Dan pobede nad fašizmom, najvećim zlom 20. veka. Tim povodom, predstavnici Severnobanatskog upravnog okruga, lokalne samouprave, GrO SUBNOR-a i srodnih organizacija, Ambasade Rusije i političkih partija položili su vence na Spomeniku žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu. Profesor istorije u penziji i potpredsednik GrO SUBNOR-a Lazar Demić podsetio je da je ovaj rat dobio epitet „Totalni“:

-Vodio se u Evropi, Aziji, Africi, na Mediteranu, Atlantiku i Pacifiku. U njemu je učestvovala 61 država, a obuhvatao je ogroman prostor, koji je pokrivao 2,1 milijardu stanovnika i vođen je na teritoriji 40 država. Srećom i pravom istinom, mi smo u oba svetska rata bili na strani pobednika.

Na ovoj strani bio je i tadašnji Sovjetski Savez i današnja Ruska Federacija, a prvi sekretar Ruske Ambasade u Beogradu Sergej Laščuk i ove godine je bio u Kikindi da obeleži značajan istorijski datum:

-U ime ambasadora Čepurina zahvaljujem se svim zvaničnicima u Kikindi. Organizujete ovo kako bi se pamtilo šta se desilo u tom strašnom ratu. Ja sam mlad čovek i nisam suvremenik toga doba, ali imao sam čukundedu koji je rat završio sa činom majora i koji mi je mnogo pričao o tom periodu. Sve je to bilo stvarno strašno i drago mi je da svi zajedno pamtimo ovaj datum.

Pored Dana pobede, 9. maj se slavi i kao Dan Evrope. U Srbiji ovaj datum ima još jednu istorijsku vrednost, jer je istog dana pre 70 godina osnovan Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata:

-Ovo je jubilej koji se obeležava u svim odborima širom države. Osnivanjem SUBNOR-a 1948. godine, koji je formirao lično Josip Broz Tito, glavni i prevashodni zadatak bio je da se nakon rata ujedine i borci i narod, kako bi se razrušena zemlja obnovila. Pored toga, bilo je važno da se očuva sećanje na narodnooslobodilački rat i na najznačajnije ljude i datume toga vremena, objasnio je predsednik GrO SUBNOR-a Nenad Dimitrijević.

Nakon polaganja venaca, u Velikoj sali Kulturnog centra održana je i svečana akademija. Svi naši sagovornici ističu da je negovanje antifašističke tradicije važno kako žrtve Drugog svetskog rata ne bi nikad bile zaboravljene. Oni dodaju da je 9. maj datum koji ujedinjuje čitav slobodouman narod koji, kako 1945., tako i danas želi samo da živi u miru.