Dan otvorenih vrata u Centru za žrtve seksualnog nasilja

U okviru projekta „Zaustavi,zaštiti, pomozi- snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“, koji realizuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u partnerstvu sa Centrom za podršku ženama, u Opštoj bolnici funkcioniše Centar za žrtve seksualnog nasilja.

 

-Centar za žrtve seksualnog nasilja počeo je sa radom 1. avgusta prošle godine i do sada smo imali dve korisnice. Radi se o prijavi za seksualno nasilje, a korisnice su došle u pratnji policije. Nakon što su primljene kod nas pacijentkinje su pregledane i konstatovane su im povrede. Nakon toga pozvane su savetnice koje su obavile razgovor sa njima – rekao je dr Stanislav Blažić, ginekolog.

Ovaj centar uvodi Dan otvorenih vrata koji će se održavati svakog drugog utorka, počev od sutra od 10 do 13sati.

Dan otvorenih vrata organizuje se radi informisanja šire javnosti, građana i građanki posebno potencijalnih korisnica usluga. Žrtve seksualnog nasilja na jednom mestu dobijaju zdravstvenu, psiho-socjalnu i pravnu pomoć. Od početka ove godine Centru za podršku ženama za pomoć se obratilo 37 ženaistakla je Milica Kucalović, psihološkinja i savetnica.

Centar radi na umanjivanju traume izazvane seksualnim nasiljem kroz osnaživanje žena žrtava i pružanju neposredne podrške u prevazilaženju posedica traumatizovanja. Prostor je savremeno opremljen kako bi se žrtva osećala sigurno i zaštićeno. Usluge Centra su dostupne svakog dana, dvadesetčetiri sata.Korisnice mogu doći lično ili se obratiti putem besplatne linije na broj 0800 10 10 10.