Dan oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu

Pre 73 godine u naš grad stigla je sloboda. Konačna bitka za oslobođenje Kikinde počela je u rano jutro 6. oktobra, a pomoć Crvene armije pristizala je iz Rumunije. Predstavnici Severnobanatskog upravnog okruga, Gradske uprave, Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, SUBNOR-a i srodnih organizacija polaganjem venaca podsetili su na važnost sećanja na ovaj istorijski datum.

-Obeležavamo 73 godine od oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu i 73 godine od formiranja Trinaeste vojvođanske udarne brigade. Ovaj datum je važan iz više aspekata, ali kao najveći i najbitniji je taj što je stigla sloboda, kaže predsednik GrO SUBNOR-a Nenad Dimitrijević.

Konačna bitka za oslobođenje Kikinde u Drugom svetskom ratu počela je u rano jutro 6. oktobra, a pomoć Crvene armije pristizala je iz Rumunije. Stoga i ne čudi činjenica da pomenu uvek prisustvuje neko od gostiju iz po svemu bliske Rusije, podseća predsednik GrO SUBNOR-a Nenad Dimitrijević.

Pored toga, ove godine obnovljen je Spomenik žrtvama fašizma, pa je obeležavanje Dana oslobođenja Kikinde imalo dostojanstvenu notu, kakva mu i dolikuje.

Pre 73 godine pobeđeno je najveće zlo dvadesetog veka, a 6.oktobar je dan kad je Kikindi doneta sloboda.

Za slobodu i bolju budućnost živote je dalo preko 6oo sugrađana, a sećanja na borce, žrtve fašizma ne smeju nikad da izblede, naglašeno je prilikom svečanog programa, koji je održan u Velikoj sali Kulturnog centra.