Dan mađarske revolucije

Dan, koji je posvećen mađarskoj revoluciji, koja je počela u Pešti 15. marta predvođena grupom studenata na čelu sa Petefi Šandorom, u Kikindi se godinama obeležava  prigodnim programom. Centralna svečanost  se održava u prostorijama KUD-a “Eđšeg. ” U programu su, kako je naveo predsednik KUD-a “Eđšeg” Robert Tapai,  učestvovali đaci kikindskih osnovnih škola i članovi KUD-a:

  -Još uvek,  iako puno nas odlazi, ipak nas je bilo dosta i u ovom programu. Decu je za recital pripremala Eržebet Savanović, a učestvovali su  učenici OŠ”Sveti Sava” i “Feješ Klara”.

 

Mađarska revolucija 1848. imala je prvenstveno karakter borbe za samostalnost i nezavisnu državu. Vođa i najistaknutiji pojedinac te borbe je bio Lajoš Košut. Ploča sa imenom ovog revolucionara je pre 16 godina uzidana u prostorije “Eđšega”.

 

Na današnji dan mađarska nacija odaje posebnu počast predsedniku prve slobodne Vlade Mađarske Lajošu Baćanjiju, koji je pogubljen u Budimpešti i trinaestorici generala mađarske revolucionarne vojske, koji su pogubljeni u Aradu po nalogu habzburških vlasti, nakon što je Mađarska revolucija ugušena uz pomoć ruskog cara.