“Dajte mi jednu dnevnu dozu muškarca, mesto leka” kaže Živka Torbica, u svojoj prvoj knjizi poezije

Sugrađanka, Živka Torbica prvi put se okušala u ulozi pesnikinje, koja je svoje misli kroz pero objedinila u romantičnu zbirku pesama, sa posvetom u antologijskom stihu „Bio si drvo pod čijom senkom sam sedela“.

Kad žena piše nežnim srcem žene, onda je u potpisu ime Živke  Torbice. Potpuna i prava ženska knjiga, „Dnevna doza muškarca“u svom naslovu iznosi i temu, ali i posvetu. To da neki u svojim puritanskim komentarima smatraju da ljubav ima vek trajanja i ograničenja, svakako nije demoralisalo našu sagovornicu:

-Ja mislim da pišem ceo svoj život, obožavam poeziju. Pisala sam poeziju za decu, za predškolski uzrast. Od pre godinu dana sam počela da pišem ljubavnu poeziju. Naziv je intrigantan, to znam. Htela sam tako, kako bi ljudi otvorili knjigu i videli o čemu se radi. Svi smatraju da žene mojih godina ili starije da je za nas ljubav prošla i da samo treba da nam sleduju lekovi i koliko ćemo lekova danas popiti. Ja mislim da mom životu nije kraj, pa neka mi daju jednu dnevnu dozu muškarca, mesto lekova, kako bih mogla da doživim ovaj moj san još do kraja…koliko imam.

Ljubavna priča dvoje ljudi, ispričane su u stihovima pesama poput „Možda dođe sutra“, „Nađi me“, „Potraži me u snovima“, „Zaljubi se u mene“, ali i jedne u kojoj se pronalazi gotovo svaki ljubavni par, “Hladne noge”. Svoj prvenac nedavno je predstavila kikindskoj ali i publici u Mokrinu i kako kaže, vrlo je zadovoljna zbog velikog odziva.

U ovoj knjizi  pesama Živka Torbica kroz svoj stih uči ovožensko biće da je nekada bilo apsolutno drugačije. U vremenu, o kom govore njeni stihovi prožimali su se, on i ona, u savršenom skladu međusobnog poštovanja, uz primerenu nežnost, koja je bila zaštitni znak žene i zaštitnički i muževan stav ondašnjeg muškarca. Jedan od recenzenata na knjizi,  Radovan Vlahović, rekao je da mnogi pišu godinama, a nemaju rečenicu koja ih je obeležila. Rečenica „Bio si drvo pod čijom sam senkom sedela“ u kojoj je jasno objašnjena iskonska sprega dvoje ljudi, zaštitni je znak ove žene u ženi.