Dah zime na Zelenjaku

 

Prvi radni dan najtoplijeg godišnjeg doba savršeno odgovara totalnom ličnom opisu godine koja je u toku. Kako prognostičari najavljuju, od teperature biće za svakoga po nešto pa će se nositi majice “gilipterke”, karirane kaubojske košulje, a ni puloveri neće biti na odmet. Baš takav “idi-mi-dođi mi” trend u oblačenju donosi na kikindski Zelenjak koješta za pripremanje zimnice.

Od voća su ovih dana prednjačile višnje po ceni od 120 do 160, trešnje, čija prodaja polako jenjava, a za koje su trgovci tražili od 180 do 250 dinara. Šljive su prodavane po ceni od 150 dinara, breskve do 90, nektareine 130, kajsije, kojih ima tek sporadično prodavane su po ceni od 160 dinara. Kad su maline I kupine u pitanju, tvrde trgovci iako im je cena do 300 dinara, kao i borovnica koja je prodavana za 1500 dinara primetno je veća zainteresovanost za plodove, recimo Zlatibora.

Jun se nekako ugnjezdio između proleća i leta i onako blizanački pravi pometnju, pa već u prvim danima nudi sladokuscima mogućnost da pazare plodove pravog leta u vidu lubenica, po ceni od 40 dinara i dinja do 60 dinara.

 

Mladoga krompira je bilo  po ceni od 35 do 50 dinara, paradajza do 100, krastavaca 60. Paprika je prodavana po ceni od 100 do 120 dinara, luk do 60, beli do 300 dinara, tikvice od 15 do 20 dinara.

 

Cvekla je stajala 70 dinara veza, patlidžan 200 dinara, šargarepa 90, zelen 100 dinara. Godina poteška pa posustaju i povrtarske kulture poput boranije koja se nudi po ceni od 100 dinara i blitve koja staje 50 dinara veza.

Danima sugrađani uživaju u ukusima prvog kukuruza šećerca za koji izdvajaju ili 50 dinara za komad ili za tri komada daju 100 dinara.

A da čarapa glavu čuva, a šubara je kvari znaju i oni koji o zimi misle i kada peče zvezda i tim povodom se obraćaju osamdesetogodišnjoj sugrađanki sa zvučnim imenom Milka i isto tako zvučnim prezimenom Matijević, koja i u toplim junskim danima štrika tople decembarske vunene čarape.