Da upoznate naša sela, za to se stara i kikindska Suvača

Dan suvače je ove godine posvećen Bašaidu. Ova manifestacija organizuje se godinama unazad radi promocije jednog od svega tri sačuvana mlina na konjski pogon na svetu.

 

 

-Predstavljamo Bašaid kroz nekoliko tema. Ono što je svakako karakteristika Bašaida su nadimci, kako se ovde kaže „špicname“. Naravno da su rasprostranjeni u još nekoliko sela ali danas govorimo o Bašaidu gde se najviše koriste. Bavimo se nastankom Bašaida, njegovim znamenitostima, kao što su Dudarnica, Beli krst, bitka kod Iljeva. KUD Bašaid će izvesti deo svog repertoara, tu su i specijaliteti iz ovog sela, po staroj domaćoj recepturi, a u unutrašnjosti suvače su izloženi eksponati dobijeni od darodavaca iz Bašaida, kaže Dragan Kiurski, kustos pedagod Narodnog Muzeja Kikinda.

Upravo nam je predsednik KUD-a Bašaid Strahinja Popov, ispričao anegdotu vezanu za špicname njegove porodice.

-Nas Bašaidce upravo nadimci čine interesantnim. Evo anegdote moje porodice. Moje prezime jeste Popov ali je nadimak moje familije Jovančićovi, kao mali Jovan. Jednom prilikom je moj stric na jednom slavlju ustao da se veseli, a pored njega je bio čovek znatno krupniji od njega. Kada je čovek rekao ja sam Jovan, moj stric je istom prilikom ustao i rekao „Pa i ja sam Jovan. Čovek mu je uzvratio „Ti nisi Jovan, ti si mali Jovan, Jovančić“ i ostao nam je nadimak Jovančićovi, priča nam Strahinja Popov, predsednik KUD „Bašaid“.

KUD Bašaid postoji 24 godine, bavi se folklorom. Predstavljaju tradiciju i običaje čuvaju od zaborava.

Pored učešća KUD-a, pored ukusnih jela, prisutni su imali priliku da učestvuju i u radionicama, da sami na biber crepu nešto oslikaju i ponesu kući lično izrađen suvenir ili da odigraju igricu  „Čiji si ti“ odnosno da napišu od kojih su Bašaidaca, koji im je nadimak i njegovo poreklo.

Prijatno nas je iznenadilo što je na današnjem događaju u Suvači publika imala priliku da pogleda i emisiju „Turistička patrola“ posvećenu Bašaidu, koju je prošle godine TV Kikinda proizvela u saradnji sa Turističkom ogranizacijom grada Kikinda. Ako ste propustili da je pogledate, kliknite na link ispod.