Da se ne zaboravi: „Oluja“ – zločin bez kazne

Obeležavanje godišnjice Oluje u našem gradu počelo je u Hramu Svetog Nikole, gde je služen parastos.

Okupljeni sugrađani, predstavnici lokalne samouprave i različitih partiotskih organizacija potom su u Galeriji Kulturnog centra prisustvovali otvaranju izložbe „Hodočašća do svetlosti“ Zdrava Mirčete, koju su upriličili Srpski ratni veterani Kikinda, u saradnji sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda.

Na otvaranju izložbe pažnja je bila usmerena na tužni događaj iz naše novije istorije, koji ni nakon 23 godine nije dobio sudski epilog:

-Ono što se desilo pre 23 godine, nažalost, ostaće zločin bez kazne. Igleda da pravo i pravda u ovom slučaju nisu jednaki i neće biti zadovoljeni, tako da najveći egzodus jednog naroda u 20. veku je prošao i proći će nekažnjeno, istakao je član Gradskog veća Saša Tanackov.

Udruženje Srpski ratni veterani Kikinda već četiri godine obeležava ovaj datum, uz želju da žrtve nikada ne budu zaboravljene:

-Te davne 1995. godine mnogi Kikinđani se sećaju. Oko 5.000 izbeglica bilo je smešteno kod nas, a sve institucije u gradu bile su uključene u rešavanje tog problema. Većina njih su tokom godina postali naši sugrađani, a dosta je otišlo dalje. Pokušavamo da održimo sećanje, pominjemo šta se dešavalo i da otrgnemo od zaborava, pošto već vuče zaboravu iz različitih razloga, kaže predsednik Srpskih ratnih veterana Kikinda Radovan Momčilov.

Kao jedan od većih apsurda javlja se i činjenica da je „Oluja“ za jednu stranu neizmerna tuga, a za drugu pobeda:

-Tako će biti i sa nerođenim generacijama u toj drugoj državi. To je činjenica koju moramo da shvatimo i na neki način prevaziđemo, zarad naše budućnosti i budućnosti ljudi iz Knina, Banije, Like, Korduna i Dalmacije, koji su utočište našli na našim prostorima. Neki od njih su i danas naši sugrađani, žive sa nama. Stvaramo novu budućnost i na to se moramo koncentrisati. Ipak, ovakve stvari ne smemo nikako da zaboravimo, da nam se ne bi u budućnosti ikad više ponovile, konstatovao je Tanackov.

„Oluja“ je počela 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju. Prema poslednjim podacima, akcijom „Oluja” proterano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, dok se njih 836 vode kao nestali.